Redningsarbeidet stoppet

Gass og vann gjør det umulig for redningsarbeiderne å forsøke å redde de 20 som er innestengt etter en gruveeksplosjon sør i Polen. Minst åtte gruvearbeidere er hittil omkommet.

22.11.06 15:57

Flere gruvearbeider ble innsperret i en gruve 1 km under jorden etter en ulykke tirsdag kveld, melder nyhetsbyrået AP.

Ifølge AP er nå minst åtte av disse arbeiderne døde, mens 15 fremdeles er fanget i gruva.

- Redningsmannskapet fant seg selv fanget i det vi kaller 'dødens trekant', hvilket har gjort ytterligere redningsarbed umulig, sier talsmann for det statseide gruveselskapet Southern Mining Company Zbigniew Madej til Reuters ifølge Politiken.

Redningsselskapet fant et faretruende nivå av metangasser i minesjakten, og sier at eksplosjonen har skadet en pumpe som gjør at området nå er oversvømmet. Forsøket på å redde minearbeiderne vil bli gjenopptatt når vannpumpen er reparert.

- Vi frykter det verste, sier talsmannen ifølge Reuters.

Talsmannen sier at de mistet kontakten med gruvearbeiderne etter det som trolig var en eksplosjon i gruven. Halembagruven ligger i den polske byen Ruda Slaska.

- Gasseksplosjon

Ifølge lokalt politi var det en gasseksplosjon i gruven kl. 16.30 norsk tid. Ulykken inntraff da arbeiderne skulle rive en vegg i en underjordisk korridor. Eksplosjonen skal ha blitt forårsaket av metangass. Temperaturen i sjakten var rundt 40 grader Celsius, og redningsarbeiderne kunne bare oppholde seg i sjakten en time av gangen før de måtte opp for å trekke luft. Fire personer er allerede reddet.

Et helvete
- Forholdene der nede er ekstreme. Det er rene helvete, sier Madej til Expressen.

Flere polske fagforeninger sier at lite investeringer og massive oppsigelser i gruvedriften de siste årene har resultert i at sikkerhetsstandarden har sunket betraktelig.

Mer enn 80 mennesker har mistet livet i polske gruver siden 2003.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.