Gå til sidens hovedinnhold

Redningsmannskapene gir opp

66 mennesker er døde. Ingen er funnet i live siden klokken 22.00 lørdag kveld i messehallen i Polen.

Søndag morgen gir redningsmannskapene i Polen opp å finne flere mennesker i live. Samtidig stiger dødstallene.

- Dessverre har vi mer tragisk informasjon: 60 mennesker er døde, sier Andrzej Fiema ved krisesenteret som organiserer redningsarbeidet til fjernsynskanalen TVN24 tidlig søndag morgen.

Ut på dagen meldte myndighetene at dødstallene var steget til 66. Nå er det klart at dette trolig er det endelige dødstallet.

Over 500 mennesker antas å ha befunnet seg i messehallen der et brevdue-show ble arrangert. 160 er rapportert skadet. Klokken 23.00 ble det sagt at man forventet at 100 personer fortsatt befant seg i rasmassene, men søndag morgen er det usikkert hvor mange som fremdeles kan befinne seg der.

Gir opp
Ledelsen for de polske redningsmannskapene sier de nå nærmest har gitt opp håpet om å finne flere i live. Temperaturen på stedet er nede i 17 minusgrader, melder AP.

- Sannsynligheten for at vi vil finne noen i live der nede, er nesten null, sier Janusz Skulich, leder for brannvesenet i regionen Silesia, til TVN24.

Han forteller at det kan ta flere dager før de får hentet ut alle ofrene.

- Vi vet de ikke er i live, men vi kan ikke nå dem, sier han.
- Vi vil nå dem når hele konstruksjonen systematisk rives ned, legger han til.

Klokken 04.30 sa brannsjefen i Katowice, Kazimierz Krzowski, til AP at hjelpemannskapene ikke drev redning lenger.

- Redningsinnsatsen er på en måte over. Nå bærer vi bare likene ut av hallen, sa han klokken 04.30 søndag morgen.

Krzowski sa at redningshunder markerer 13 forskjellige steder der det antas at det finnes mennesker under byggmassene som er rast sammen. Han understreket at alt vil bli gjort for å bringe dem ut.

Ingen norske
- Det har foreløpig ikke meldt om at nordmenn er involvert i ulykken. Ambassaden i Polen undersøker saken fortløpende, sier pressetalskvinne i Utenriksdepartementet, Anne Kjersti Shaw, til TV 2 Nettavisen lørdag kveld.

Da TV 2 Nettavisen kontaktet UDs pressevakttelefon klokken 03.20, var det fortsatt ikke meldt om norske involverte.

Utlendinger blant de skadde
- Det er mest sannsynlig utlendinger blant de skadde. Foreløpig vet vi om en tysker, en belgier og en tsjekker, sier Krzystof Meier, som er talsmann for de lokale myndighetene, til AP.

Taket ramlet sammen over en utstillingshall der omkring 500 mennesker var til stede lørdag ettermiddag. Ulykken skjedde i byen Katowice.

- Tilstanden for de skadde er kritisk og alvorlig, sier talsmann for sykehusene i Katowice, Bozena Ferdyn, til AP lørdag kveld.

Snøvekten for stor
Minst 70 lag med brannfolk fra det omkringliggende området rykket ut til ulykkesstedet. Letehunder og redningslag som vanligvis jobber i gruver bisto også.

Trolig var det vekten av snøen på taket som forårsaket ulykken omkring klokken 17.30 norsk tid.

- Fikk panikk
Norske Kishege Mekonnen studerer medisin i Katowice. Han ble svært bekymret da han fikk høre om ulykken.

- Jeg fikk litt panikk selv, og begynte øyeblikkelig å ringe til de norske og amerikanske venner i området. Heldigvis var ingen av mine bekjente skadet, sier Mekonnen til TV 2 Nyhetene.

Han tror det kan være flere nordmenn i området.

- Jeg har møtt flere nordmenn her.

Foreløpig har det altså ikke blitt meldt om norske involverte.

Reklame

NÅ: Stor vinterkampanje med supergode priser

Kommentarer til denne saken