*Nettavisen* Nyheter.

Reformister nektes å stille til valg

Iranske reformpolitikere var i harnisk søndag etter at det konservative vokterrådet nektet å godkjenne at en rekke kandidater får stille til valg neste måned.

Vokterrådet har avvist 877 av de 1700 kandidatene som har meldt seg til valget 20. februar, blant dem 80 medlemmer av nasjonalforsamlingen Majlis som søkte gjenvalg.

Den framtredende reformisten Mohsen Mirdamadi anklaget de konservative for i virkeligheten å ha gjennomført et statskupp, og en rekke medlemmer av nasjonalforsamlingen forlot forsamlingen i protest.

Reformpolitikerne varslet at de vil arrangere en sit-in-demonstrasjon i nasjonalforsamlingen søndag kveld, og at bygningen vil bli gjort til et senter for motstand mot beslutningen.

- Ulovlig statskupp
- Jeg oppfatter denne beslutningen som et ulovlig statskupp og et ikke-militært forsøk på regimeskifte, sa Mirdamadi, som er president for nasjonalforsamlingens komité for utenrikssaker og nasjonal sikkerhet. Han er en av dem som nektes å stille til gjenvalg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Irans reformorienterte president Mohammad Khatami (bildet) oppfordret sine tilhengere til å reagere rolig og på lovlig vis på utelukkelsen av kandidatene.

- Jeg er ikke enig i denne avvisningen av kandidater, men vi må reagere gjennom lovlige kanaler og på en rolig måte, sa Khatami.

Presidentens bror
Blant dem som nektes å stille igjen, er Mohammed Reza Khatami, presidentens bror som i dag er visepresident i nasjonalforsamlingen og leder av Irans største reform-orienterte parti, Irans islamske deltagelsesfront (IIPF).

To andre ledende medlemmer av Khatamis parti ble også avvist av vokterrådet, en ikke-valgt forsamling som også har stanset de fleste nye lover i nasjonalforsamlingen siden den kom under reformistenes kontroll i 2000.

Andre som fikk sine gjenvalg avvist var, foruten Mirdamadi, den kjente venstreorienterte politikeren Mohsen Armin og den framtredende kvinneaktivisten Elaheh Koulaiee.

Halvparten av kandidatene som ønsket å stille i hovedstaden Teheran, ble ikke godkjent.

IIPF har tidligere advart at partiet kan komme til å boikotte valget om deres kandidater nektes å stille.

Advarer mot oppstand
- Jeg beklager denne massive avvisningen av krefter innenfor nasjonalforsamlingen og personligheter utenfor forsamlingen, sa presidenten i nasjonalforsamlingen, Mehdi Karoubi, som selv ikke er blant de avviste.

Han sa at han er i kontakt med president Khatami, vokterrådet og Irans åndelige leder ayatolla Ali Khameini om krisen, og at han hadde advart dem mot omfattende folkelig uro i forkant av valget dersom vedtaket ikke omgjøres.

Han oppfordret de avviste til å legge inn formelle klager, og gjorde det klart at det fins flere muligheter for endringer før den endelige lista over kandidater legges fram ti dager før valget.

Vokterrådet består av tolv medlemmer som passer på at alle lover som vedtas, er i overensstemmelse med islamsk lovgivning og grunnloven. Alle medlemmene er konservative motstandere av forsøkene på å reformere det 25 år gamle prestestyret. (NTB-AFP-DPA)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.