RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Refser sex-journalist

Sist oppdatert:
«May» (13) var som fluepapir på menn. Men Norsk Presseforbund er kritisk.

I mer enn ett år hadde den danske journalisten fra ekstrabladet.dk en profil liggende på Danmarks største nettchattested. I profilen hadde hun lagt ut ungdomsbilde av seg selv under navnet May. Hun ga inntrykk av å være 13 år gammel.

Opp mot 100 menn tok kontakt i perioden.

Populær
Flere av disse brukte et seksualisert språk og i enkelte tilfeller sendte de også video der de blottet og onanerte for den fiktive 13-åringen.

Etter ett år sa Ekstra Bladets «May» ja til å møte fire av mennene som på eget initiativ ønsket et erotisk eller seksuelt møte. På møtet ble de fire mennene konfrontert av journalist og fotograf.

Denne uken trykker den danske avisen historiene og bildene av de fire mennene. De legger også ut lydfiler av samtaler og chattene mennene har hatt med «May» som de trodde var godt under den seksuelle lavalder.

Politisjef
Den første som ble hengt ut i Ekstra Bladet var en 53 år gammel politisjef og familiefar fra København. Politisjefen skal gjentatte ganger ha bedt om å få møtes, og han lovet også «May» at moren hennes ikke ville få vite om møtet. Så sier han at han ønsker å kose og kjæle med 13-åringen.

Da han ble konfrontert med en rekke kritiske spørsmål da han dukket opp på avtalt møte, reagerte han med å stikke fra stedet.

Les også: Politisjef ville kose med 13-åring

Marinesoldat
Den andre som ble hengt ut var den 43 år gamle barnefaren Steffen som er soldat i marinen. Han var bekymret for at det ville gjøre vondt dersom han tok møydommen på «May». I en av chattene skriver han:

«Jeg har hørt at det kan gjøre vondt, men jeg kan jo gjøre deg klar med en finger».

Da han skulle møte den angivelige 13-åringen stilte han i uniform.

Siden avsløringen har han holdt fast på at han forstod at «May» ikke var en reell person og at han visste hvordan det hele ville ende, men at årsaken til at han gjorde som han gjorde var at han er depressiv og ønsker å skade seg selv.

Danmark skjelver
Og nå skjelver Danmark bokstavelig talt i buksene. Ekstra Bladet har nemlig lovet at de bare er halvveis i avsløringene sine. Det betyr at to mannfolk til skal henges ut for forsøk på å avtale seksuell omgang med barn i løpet av nærmeste fremtid.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund advarer stekt mot slike metoder:

- Det kan få store, uheldige konsekvenser for hele journalistikken, sier han og henviser til Vær Varsom-plakaten:

- I punkt 3.10 står det skjult kamera/falsk identitet kun skal brukes i unntakstilfeller, når det er eneste mulighet til å avdekke slike tilfeller. Mediene lever av og for åpne metoder, fordi hensynet til personvernet er så viktig.

Kokkvold er langt fra overbevist om at det er tilfelle i denne saken:

- Jeg er skeptisk - selv om det er forskjellig praksis/normer fra land til land, sier han.

- Eneste mulighet
Kokkvold understreker at det skal være eneste - ikke enkleste - metode for å avdekke kritikkverdige forhold.

- Ifølge PFU skal kun metoden brukes når det er ugler i mosen, ikke for å sjekke om noe er galt. Norge har streng praksis på dette feltet. Mediene har en rapportørrolle, de skal ikke være aktører. I denne saken blir journalisten det.

Kokkvold mener det ligger en provokasjon i «Mays» metodevalg:

- Selv om det avdekkes informasjon av vesentlig betydning, er dette en sak for politiet og ordensmakten. Også for dem gjelder det strenge krav for å bruke innsamlet informasjon. Hensynet til personvernet er viktig, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere