RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Regjeringen i Ukraina vil inn i NATO

KLAR FOR NATO: Den ukrainske statsministeren Arsenij Jatsenjuk sa fredag at han vil be landets nasjonalforsamling fatte vedtak som på sikt kan gjøre at Ukraina oppnår medlemskap i alliansen.
KLAR FOR NATO: Den ukrainske statsministeren Arsenij Jatsenjuk sa fredag at han vil be landets nasjonalforsamling fatte vedtak som på sikt kan gjøre at Ukraina oppnår medlemskap i alliansen. Foto: Francois Lenoir (Reuters/NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Den ukrainske statsministeren Arsenij Jatsenjuk vil starte en prosess som leder fram mot NATO-medlemskap for Ukraina.

Den ukrainske statsministeren Arsenij Jatsenjuk vil starte en prosess som leder fram mot NATO-medlemskap for Ukraina.

Jatsenjuk sa fredag at han vil be landets nasjonalforsamling fatte vedtak som på sikt kan gjøre at Ukraina oppnår medlemskap i alliansen.

Russland har flere ganger tidligere reagert med sterk skepsis når naboland som tidligere var del av Sovjetunionen, har ytret ønske om å knytte tettere bånd til NATO.

- 2.600 drept i Ukraina

Tallet på drepte i konflikten i Øst- Ukraina er kommet opp i 2.593, ifølge FN.

FNs visegeneralsekretær for menneskerettigheter, Ivan Simonovic, opplyste dette på en pressekonferanse i Kiev fredag.

– Trenden er tydelig og urovekkende. Det er en betydelig økning i dødstallene i øst, sier Simonovic.

Han sier dødstallet ikke omfatter de 298 menneskene som ble drept da et malaysisk fly ble skutt ned i juli.

Ukrainske regjeringsstyrker kjemper mot prorussiske opprørere i de østlige delene av landet. Russland anklages for å ha sendt soldater og militært utstyr for å hjelpe opprørerne.

- Vil stjele Europas gass

Russland advarer om at det er fare for problemer med gassleveransene til Europa til vinteren. Årsaken er konflikten i Ukraina.

– Det er stor risiko for at Ukraina ulovlig tar gass som skal til Europa til eget bruk, sa den russiske energiministeren Aleksandr Novak under en pressekonferanse sammen med EUs energiminister Günther Oettinger.

Onsdag hevdet Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk at Russland har planer om å blokkere gassforsendelsene som går gjennom Ukraina til Europa.

Men Novak sa da at slike påstander er grunnløse.

Om lag en tredel av gassen som brukes i EU-området, kommer fra Russland. I fjor gikk halvparten av denne gasseksporten via rørledninger gjennom Ukraina.

Fakta: Fakta om utviklingen i Ukraina

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Ukrainas prorussiske president Viktor Janukovitsj ble avsatt etter store demonstasjoner i februar i år.

* De nye provestlige makthaverne er møtt med mistro i områdene der etniske russere er i flertall.

* 27. februar tok prorussiske opprørere kontroll over regionforsamlingen på Krim-halvøya, og utlyste folkeavstemning om løsrivelse. Et stort flertall av dem som stemte sa ja.

* 21. mars vedtok Russland å annektere halvøya.

* Prorussiske separatister har siden april kontrollert en rekke byer i Øst- Ukraina.

* Regionene Donetsk og Luhansk stemte 11. mai for løsrivelse i folkeavstemninger organisert av opprørerne.

* 25. mai ble det holdt presidentvalg i Ukraina, der forretningsmannen Petro Porosjenko vant.

* Kort tid etter satte Ukrainas regjeringshær inn en stor militæroffensiv mot de opprørskontrollerte områdene.

* Ukrainas regjering og NATO anklager Russland for å ha sendt soldater og militært utstyr for å støtte opprørerne. Russland avviser dette.

* Denne uka tapte ukrainske regjeringsstyrker kontroll over byen Novoazovsk og flere landsbyer i den sørøstlige delen av Donetsk-regionen.

* 2.593 mennesker er drept i kampene, ifølge FN. I tillegg kommer de 298 menneskene som døde da et malaysisk passasjerfly ble skutt ned 17. juli.

NATOs byrdefordeling ikke bærekraftig

USAs krav om at Europa må ta en større del av NATO-regningen, vil bli et sentralt tema på alliansens toppmøte i Wales om en uke, ifølge forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

USA betaler i dag rundt 75 prosent av NATOs utgifter. Det er ikke bærekraftig, slo forsvarsminister Søreide fast på et seminar om toppmøtet i Oslo fredag.

– Det kommer heller ikke til å være bærekraftig i fremtiden, sa hun.

Søreide understreker at USAs europeiske allierte ikke kan ta for gitt at den manglende fordelingen av de økonomiske byrdene kan fortsette som i dag. Men Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité, stiller likevel spørsmål ved om NATO virkelig har «evne og vilje» til å benytte denne muligheten til å styrke seg politisk, økonomisk og militært.

Toppmøtet kommer ellers til å bli dominert av krisen i Ukraina.

– Å berolige østlige allierte blir en veldig viktig del av toppmøtet, sier Søreide.

– Sikkerhetsgarantien er helt klar og vil bli forsterket under toppmøtet, sier utenriksminister Børge Brende (H), som også deltok på seminaret.

Også Den islamske statens fremganger i Syria og Irak kommer til å stå sentralt på Wales-møtet, ifølge regjeringen.

Stoltenberg overtaler

Toppmøtet arrangeres 4.-5. september, og det er også på dette møtet Jens Stoltenberg formelt velges til NATOs nye generalsekretær. Han overtar jobben 1. oktober.

Både Søreide og Brende deltar i Wales sammen med statsminister Erna Solberg (H).

Opprørsleder sier ja til humanitær korridor

Den prorussiske opprørslederen Aleksandr Zakhartsjenko går med på opprette en humanitær korridor for ukrainske soldater som er omringet av separatistene.

Aleksandr Zakhartsjenko, statsminister i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk, under en pressekonferanse i byen Donetsk tidligere denne måneden.

Det melder TV-kanalen Rossiya 24 fredag.

Ifølge det ukrainske militæret viser det at de prorussiske styrkene i Øst- Ukraina er under direkte kontroll fra Russland.

– Disse menneskene (separatistene) ledes og kontrolleres direkte fra Kreml, heter det i en uttalelse fra Kiev.

Torsdag ba Vladimir Putin de prorussiske opprørerne i Øst- Ukraina om å opprette en humanitær korridor slik at omringede ukrainske regjeringsstyrker kan komme seg ut av krigsområdene.

– Jeg oppfordrer militsgruppene om å opprette en humanitær korridor til soldatene som er omringet, slik at de kan komme seg uskadd ut av kampområdene og forenes med sine familier og få medisinsk hjelp, het det i en uttalelse fra Putin.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere