*Nettavisen* Nyheter.

Regjeringskoalisjonen mot seier i Latvia

Latvias statsminister Laimdota Straujuma kan etter alt å dømme glede seg over en ny periode som regjeringssjef. Foto: Ints Kalnins (Reuters)

Den sittende regjeringskoalisjonen vinner som ventet valget i Latvia, viser flere valgdagmålinger.

Utviklingen i Ukraina og naboskapet med Russland har preget valget lørdag.

Koalisjonen får i de første målingene på valgdagen 62 prosent av stemmene, hvilket innebærer at de tre partiene får 63 av nasjonalforsamlingens til sammen 100 plasser.

Statsminister Laimdota Straujuma fra liberalkonservative Enighet ventes dermed å bli ved makten sammen med koalisjonspartnerne – det grønne sentrumspartiet ZZS og høyrenasjonalistene NA.

Det Russland-vennlige partiet Harmonisentrum fikk rundt 21 prosent av stemmene i den første valgdagsmålingen, noe som vil gi partiet 23 mandater.

– Harmoni fikk noen flere mandater enn ventet, men generelt sett har deres forsøk på å gjenskape seg selv til et sosialdemokratisk parti mislyktes, sier statsviter Daunis Auers ved Latvias universitet i Riga.

– Det valgtrikset kunne ha lyktes, men den militære situasjonen gjør at latvierne nå ikke vil ta noen sjanser, sier Auers og viser til krigen mellom prorussiske separatister og ukrainske regjeringsstyrker i Øst-Ukraina.

Valgkampen har blitt overskygget nettopp av uroen her, og den sittende regjeringen har blant annet bedt om økt NATO-nærvær i frykt for trusselen i øst. (©NTB)


Annonsebilag