RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reglene kom for tre år siden

Sist oppdatert:
Allerede for tre år siden sendte Forsvaret ut retningslinjer for bevæpning av sanitetspersonell.

I et brev sendt i august 2004, gikk fungerende forsvarssjef generalløytnant Svein Ivar Hansen detaljert gjennom Genève-konvensjonens bestemmelser om sanitetspersonell.

Her går det klart fram at sanitetspersonell ikke skal brukes til blant annet væpnet vakthold, og bare skal utstyres med håndvåpen.

Men beskjeden nådde ikke fram. Torsdag i forrige uke avslørte Nettavisen at leger i Afghanistan brukes til å betjene tunge våpen som mitraljøser.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier hun var «ukjent» med praksisen.

- Skal ikke brukes til vakthold
Samtidig ble det kjent at Fellesoperativt hovedkvarter (FOHK) la ned forbud mot denne type bevæpning, i et brev fra 30. oktober i år.

I brevet står det at i «henhold til Genève-konvensjonen vil det ikke være mulig å bruke sanitetspersonell til oppgaver som patruljering, vakthold eller bemanning av avdelingsvåpen (MG, 12,7 eller lignende».

Direktiv på plass
Budskapet er det samme som framgår av retningslinjene sendt ut i august, 2004:

«Sanitetspersonell skal ikke beordres til væpnet vakt, med unntak av vakthold av sanitetsforlegninger, sanitetsmateriell, pasienter og sanitetsavdelinger, heter det i retningslinjene».

Søndag skrev Nettavisen at også Forsvarsdepartementet har sendt ut på høring et direktiv som skal skjerpe reglene for blant annet bevæpning av sanitetspersonell. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har ikke vært tilgjengelige for kommentar de siste dagene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere