RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/Reuters

Regn gjør alt verre

Sist oppdatert:
Styrtregn har gjort livet vanskeligere for de overlevende etter jordskjelvet på Java. - Folk forstår ikke hvordan de har overlevd, sier TV 2-reporter Fredrik Græsvik.

YOGYAKARTA (TV 2 Nettavisen): Jordskjelvet målt til 6,3 på Richters skala rammet et tett befolket område lørdag. Nærmere 5000 personer er bekreftet drept og over 10.000 skadd i skjelvet.

TV 2-reporter Fredrik Græsvik besøkte mandag de verst rammede områdene i Bantun-distriktet utenfor Yogyakarta.

-Hus er jevnet med jorden. Noen steder er ruinhaugene etter dem bare en meter høye. Det er utrolig hva folk har greid å komme seg ut av, sier han.

Rystelsene lørdag var svært kraftige, og utløste flere etterskjelv. Også mandag var det etterskjelv i Yogikarta.

- Folk sier de ikke forstår at de har overlevd. Samtidig er de fortvilet, og klager over at myndighetene ikke har kommet raskt nok på banen, sier Græsvik.

Skjelvet ødela også veier og broer, som gjør det vanskelig å få fram hjelp. Men mye utstyr som har vært lagret siden tsunamikatastrofen i 2004 er på vei inn. Blant annet er et norsk feltsykehus fra Røde Kors i ferd med å bli satt opp.

Unntakstilstand
Dødstallene nærmer seg nå 5.000, ifølge AP. Sykehusene sliter med å hjelpe alle de sårede, og det er erklært tre måneders unntakstilstand.

FNs matvareprogram har nå begynt å dele ut rasjoner til de verst rammede distriktene Bantul og Klaten. Men utdelingen går langsomt.

- Vi mangler telt, og mange bor fortsatt på gatene eller under åpen himmel, sier en hjelpearbeider til Reuters.

FNs hjelpeorganisasjoner skal møtes i Genève på mandag for å planlegge det videre humanitære arbeidet.

Unicef, Verdens matvareprogram, Verdens helseorganisasjon (WHO) og Internasjonale Røde Kors har iverksatt noe krisearbeid, men det er langt fra nok til å møte de enorme behovene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere