Gå til sidens hovedinnhold

Regnet hjelper i kampen mot spansk «megabrann»

Lett regn gir et lite pusterom til brannfolkene som kjemper mot det spanske myndigheter kaller en «sjette generasjons skogbrann», forårsaket av klimaendringene.

7.700 hektar er rasert av brannen i fjellkjeden Sierra Bermeja i provinsen Malaga i løpet av de siste fem dagene.

– Vi står overfor den mest komplekse brannen skogbrannmannskapene har sett i senere år, sier Juan Sánchez, som leder skogbrannetaten i regionen Andalucía.

En brannmann har mistet livet i forbindelse med slokkingen, og rundt 2.600 mennesker er evakuert så langt. Området som er berørt av brannen, er doblet de siste to dagene.

Mandag fikk brannmannskapene et lite pusterom i form av lett regn. I tillegg slipper 51 brannfly vann over det brennende terrenget. 500 brannfolk er kalt inn i slokkearbeidet og får støtte fra 260 soldater, som ble satt inn søndag.

– Regnet vil ikke slokke brannen, men der vi har den under kontroll, vil det korte ned tiden det tar for å slokke den helt, sier den regionale brannsjefen Juan Sanchez. Eldre beboere som var evakuert, klappet da det begynte å regne, viser bilder fra en lokal TV-stasjon.

Myndighetene beskriver brannen i Sierra Bermeja som Spanias første «sjette generasjons» skogbrann. Dette er en betegnelse på såkalte megabranner som skyldes tørke som følge av klimaendringene, og de er vanskelige å bekjempe. Også flytting fra landsbygda og dårligere skogsforvaltning har bidratt til større branner, ifølge myndighetene.

Regionale myndigheter mistenker at brannene som har herjet i Malaga-provinsen siden onsdag, er påsatt.

(©NTB)