Reinfeldt erkjenner valgnederlag

Fredrik Reinfeldt varsler sin avgang som partileder for Moderaterna.

15.09.14 00:32
HTML EMBED

Ved 23-tiden søndag kveld erkjente Fredrik Reinfeldt valgnederlag. Samtidig varslet han sin avgang som partileder.

– Jeg håper denne fantastiske reisen fortsetter, men det blir uten meg. Jeg kommer til å overlate plassen som Moderaternas leder til en etterfølger til våren, kunngjorde han da han gikk på talerskolen søndag kveld.

Da var valgnederlaget et faktum og Reinfeldt erkjente at regjeringsalliansen ikke hadde nådd målet om gjenvalg.

Erklærte valgseier
Ved midnatt erklærte Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven valgseier.

– Jeg er beredt til å starte koalisjonsforhandlinger med Miljöpartiet og vil strekke ut en hånd til andre partier, sa han da han ble mottatt med stormende jubel på Socialdemokraternas valgvake.

Optimist
- Vi er tilbake som en skikkelig folkebevegelse, sier sa Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven til NTB da han ankom kveldens valgvake i Stockholm tidlig søndag kveld.

Valglokalene i Sverige stengte klokken 20, og valdagsmålingene viste at partiet hadde gjort et godt valg.

– Man skal aldri være sikker, man skal vente til valgdagen er over. Vi har absolutt en bra sjanse, men man skal alltid være forsiktig, sa Löfven.

Noen timer senere hadde Socialdemokraternas partileder allerede begynt diskusjoner om regjeringssamerbeid med andre partier.


Tidlig klart
Valgdagsmålingen til svensk TV 4 viste nærmest dødt løp med en oppslutning på 44 prosent til de rødgrønne, og 43 prosent til regjeringsalliansen.

SVTs valgdagsmåling viste derimot at de rødgrønne ville få 44,8 prosent mens regjeringsalliansen får 39,7 prosent.

TAR FARVEL: Fredrik Reinfeldt vil gå av som partileder for Moderaterna til våren etter søndagens valgnederlag.


- Vi lyktes ikke
SVTs måling var ganske lik en tidligere valgdagsmålingen som viste at den rødgrønne opposisjonen får 44,9 prosent av stemmene, mens den borgerlige alliansen får 39,3 prosents oppslutning.

Allerede klokken 21, så Moderaterna ut til å ha gitt opp å tro at regjeringskoalisjonen Alliansen ville fortsette i regjering.

- Vi hadde siktet høyere for Moderaterna, men først og fremst siktet vil mot at Alliansen ble gjenvalgt. Det lykkes vi ikke med, sier Moderaternas partisekretær Partisekretær Kent Persson, tilAftonbladet.
GODT VALG: Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i midten, mellom Margot Wahlström til venstre og Magdalena Andersson til høyre. Foto: Bertil Ericson / Tt (NTB scanpix)


Fremmedfiendtlig i vippeposisjon
En annen stor valgvinner er er Sverigedemokratenes. Det innvandringskritiske partiet har doblet velgermassen siden forrige valg.


Under nattens tale appellerte Löfven til alle partiene i Riksdagen om å opptre ansvarlig, men han fastslo også at det ikke er aktuelt med noe samarbeid med Sverigedemokraterna enda så stor framgang de har hatt. De skal ikke få en avgjørende rolle.

Löfven understreket at det tross alt er få andre partier i Europa som oppnår 30 prosent i en situasjon der det er stadig flere mindre partier. Han trakk fram det norske Arbeiderpartiet som det eneste andre eksempelet i Norden.

I seierstalen takket han den avtroppende statsministeren Fredrik Reinfeldt og gjorde det klart at han har stor respekt personlig og politisk for motstanderen.

Men han sa også at Moderaternas måte å lede Sverige på, var underkjent av velgerne. – Moderaternas nyprosjekt er over, sa han.

– Vi befinner oss i en alvorlig situasjon med hundretusentalls arbeidsledige og synkende skoleresultater. Noe holder på å gå i stykker i Sverige, sa han.Fakta

Fakta om viktige datoer etter Sverige-valgetNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.