*Nettavisen* Nyheter.

Rekord-eksplosjon i rommet

Italienske astronomer har observert ettergløden fra et av de sterkeste og fjerneste gammaglimtene som noen gang er påvist.

12.09.05 20:06

Hver eneste dag bombarderes Jorden av gammastråler som oppstår ved kolossale eksplosjoner i fjerne galakser. Disse eksplosjoner kalles for gammaglimt, eller GRBer for «Gamma Ray Bursts», og er de kraftigste og mest lyssterke eksplosjonene vi kjenner.

Gammaglimtene varierer veldig i styrke og har en varighet på fra om lag ett sekund til flere minutter.

Millioner lysår unna
Mandag opplyste et team av italienske astronomer at de har vært vitne til ettergløden fra et av de sterkeste og fjerneste gammaglimtene som noen gang er påvist, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Eksplosjonen som har fått navnet GRB050904 ble først oppdaget av satelitten «Swift» 4. september og anslås å ha funnet sted mer enn 12.500 millioner lysår unna. Glimtet er dermed det fjerneste som noen gang er påvist.

Solen miniatyrisk i forhold
- Glimtets lysstyrke tilsier at i løpet av noen få minutter må det ha frigitt 300 ganger mer energi enn solen vil gi fra seg i løpet av hele sitt livsløp på 10.000 millioner år, sier Guido Chincarini som leder det italienske romobservasjonsteamet.

Romforskerne vet fremdeles ikke hva som forårsaket det voldsomme gammaglimtet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag