RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekordkraftig skjelv rystet Japan

(Scanpix/TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Et jordskjelv målt til hele 8,0 på Richter-skalaen rammet fredag morgen den nordlige delen av Japan. Minst 270 mennesker er skadd. Se web-TV fra skjelvet her.

Øyenvitner forteller om så kraftige skjelv at det var vanskelig å stå oppreist. De materielle ødeleggelsens skal være store, melder NTB-Reuters-AFP.

Ifølge de første meldingene omkom fem mennesker under jordskjelvene, men dette er ikke bekreftet. Ifølge talsmenn for myndighetene ble minst 240 mennesker skadd i jordskjelvene, som ikke ser ut til å ha kostet menneskeliv.

40.000 ble evakuert fra sine hjem, mange av frykt for flodbølger.

Det første jordskjelvet målte 8,0 på Richters skala og rammet den nordlige øya Hokkaido særlig hardt. Om lag en time etter det første skjelvet, ble et nytt skjelv registrert med 5,8 på Richters skala.

I brann
Det første jordskjelvet hadde sitt episenter om lag 40 kilometer under havbunnen utenfor kysten av havnebyen Erimo på ø ya Hokkaido, nærmere 100 mil nord for hovedstaden Tokyo.

Mange skal ha mistet strømmen etter skjelvet og den statlige japanske fjernsynsstasjonen NHK viste torsdag kveld (norsk tid) bilder av et oljeraffineri i brann i Tomakomai, utenfor havnebyen Nemuro, melder AFP.

Flodbølge-varsel
Japanske myndigheter har nå utstedt et såkalt tsunami-varsel, der det advares mot flodbølger som følge av skjelvet. To kraftige etterskjelv som ble målt til rundt 7,0 på Richter-skalaen

På japansk målestokk, der skjelvet ble klassifisert som nivå seks på en skala fra en til sju, er skjelvet kraftig nok til å ødelegge hus, veier og utløse jordskred.

På flyplassen i Kushiro skal taket i kontrolltårnet ha kollapset. Togtrafikk skal være stoppet, minst ett tog sporet av og mange veier er stengt.

Vulkaner
Hokkaido er den nest største av de fire øyene som utgjør Japan, og regnes med sine om lag fem millioner innbyggere som relativt tynt befolket. Sapporo er den største byen på øya, der det også fins flere aktive vulkaner.

Japanske myndigheter sendte kort tid etter det første jordskjelvet ut advarsel om mulige flodbølger, samtidig som det ble registrert minst 15 kraftige etterskjelv, flere av dem målt til rundt 7,0 på Richter-skalaen.

–Men situasjonen ser ut til å roe seg. Etterskjelvene kommer stadig sjeldnere, men tallet på skadde kan likevel komme til å stige fordi folk kjører i egne biler til sykehusene, sier en talsmann for brannvesenet i Kushiro, Hiroaki Tanaka.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere