Gå til sidens hovedinnhold

Rekordstort forsvarsbudsjett i USA

President George W. Bush har satt sitt navn under et rekordstort forsvarsbudsjett for neste år på 401,3 milliarder dollar - over 2.800 milliarder kroner.

Det er første gang siden den kalde krigens slutt for vel ti år siden at det amerikanske forsvarsbudsjettet passerer 400 milliarder dollar, godt over fire ganger det norske statsbudsjettet.

- Vi vil gjøre alt som er nødvendig for å bevare et sterkt USA, sikre verdensfreden og trygge alle amerikanske borgere, sa president Bush da han undertegnet budsjettet under en seremoni i Pentagon mandag kveld.

Noe av økningen fra siste års budsjett, som var på 393 milliarder dollar, tilskrives en 4,15 prosents lønnsøkning til soldatene i Irak og Afghanistan. USAs styrker i de to landene mottar også 250 millioner dollar hver måned i risikotillegg.

Forsvarsbudsjettet har økt kraftig etter at Bush flyttet inn i Det hvite hus i 2001. Det siste forsvarsbudsjettet under president Bill Clinton tippet så vidt over 300 milliarder dollar.

Til sammenligning er forsvarsbudsjettet i Russland på 65 milliarder dollar (2001-tall), mens Kina bevilger 47 milliarder dollar til forsvaret og Storbritannia bruker 38 milliarder dollar.

USA bevilger 12 milliarder dollar til anskaffelse av nye jagerfly til flyvåpenet, marinen og marineinfanteriet, i tillegg til videre utviklingskostnader for det nye jagerflyet JFS. Flyvåpenet får også økte bevilgninger til anskaffelse av 100 tankfly fra Boeing-fabrikkene.

(NTB-Reuters)

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre