RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekrutterer terrorister i Norge

(EPA)
Sist oppdatert:
Italienske etterforskere mener at al-Qaida rekrutterer selvmordbombere blant arabere i Europa, og nevner Norge som et av landene der dette skjer.

Ifølge de italienske etterforskerne jobber al-Qaida sammen med mulla Krekars tidligere gruppe Ansar al-Islam med å rekruttere terrorister i europeiske land. Disse terroristene skal brukes til innsats mot amerikanske styrker i Irak, skriver Washington Post.

Spesielt i Italia er rekrutteringen utbredt. En selvmordsbomber fra Italia var delaktig i angrepet mot FN-hovedkvarteret i Bagdad i august, og en annen italiener skal ha vært med på rakettangrepet mot al-Rashid hotell i oktober.

Norge
De italienske etterforskerne sier at rekrutteringen skjer i en rekke europeiske land, og nevner spesielt tre andre land enn Italia: Tyskland, Spania og Norge.

Italienerne tror at al-Qaida og Ansar al-Islam smugler terrorister inn i Irak via Syria for å drive geriljakrig mot okkupasjonsstyrkene.

Mandag var de italienske etterforskerne på besøk i Norge for å avhøre mulla Krekar. Italienerne mener å vite at det har vært kontakt mellom italienske terrorceller og personer i Norge. Verken førstestatsadvokat Erling Grimstad i Økokrim eller Krekars advokat ville si noe til VG om hva som ble sagt under møtet.

Ikke usannsynlig
Nå har etterforskerne altså kommet til den konklusjonen at al-Qaida aktivt forsøker å rekruttere terrorister i Norge. Ekspert på islamistisk terrorisme ved Forsvarets forskningsinstitutt, Brynjar Lia, tør ikke utelukke at arabere fra Norge drar til Irak for å kjempe.

- Jeg tror det er ganske reelt at det reiser arabere fra Europa til Irak. Om det kommer folk fra Norge tør jeg ikke si, men det er ikke usannsynlig, sier Lia til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere