NEW YORK (Nettavisen): Mens president Donald Trump forsøker å få folk til å tro at det ikke var ham som snakket i «Access Hollywood»-opptaket, at det ikke var ham som sa at han kunne slippe unna med seksuelle overgrep fordi han var kjendis, har Billy Bush – mannen som intervjuet Trump den gang – skrevet en kronikk i The New York Times hvor han fastslår at det selvfølgelig var Trump som snakket i opptaket.

En rekke kvinner har anklaget Trump for seksuelle overgrep. Billy Bush trekker fram noen av dem og skriver at han tror på historiene deres.

«Jeg kan bare forestille meg hvordan det har gjenåpnet sårene til kvinnene som sto fram med sine historier om ham, og ikke fikk nok oppmerksomhet. Dette landet forsøker nå å forsone seg med år med maktmisbruk og seksuell trakassering, mens landets leder tøylesløst hisser opp stemningen», skriver Bush i kronikken.

Mange anklager

Mandag gikk Donald Trump offentlig ut med sin fulle støtte til senatorkandidat Roy Moore i Alabama, en annen person som er anklaget for seksuelle overgrep mot kvinner.

Leigh Corfman hevder at Moore i 1977 ba henne på en date, tok henne med hjem og forsøkte å ha sex med henne. Hun var 14 år, han var 32, skriver The Washington Post.

Beverly Young Nelson jobbet som servitør på restaurant da hun var 16 år. Moore var ifølge henne en stamkunde som tilbød henne skyss hjem en kveld og forgrep seg på henne i bilen på parkeringsplassen bak restauranten. Han var 30 år gammel den gang.

Flere andre kvinner underbygger deres påstander ved å fortelle om sine egne erfaringer med Moores angivelige forkjærlighet for unge kvinner.

Wendy Miller påstår at Moore gjentatte ganger ba henne ut på date da hun var 14 og han var 32. Debbie Gibson forteller at hun datet Moore i flere måneder da hun var 17 år og han 34. Gena Richardson hevder at hun var 18 da Moore ringte henne på skolen for å be henne ut. Han var 30. Og Gloria Thacker hevder at hun datet Moore da hun var 18 og han var 32.

Roy Moore avviser alle anklagene. Han erkjente først at han kjente Gibson og Thacker, i et intervju med Sean Hannity, men hevder nå at han ikke kjenner noen av disse kvinnene. Et par av kvinnene har vist fram signerte hilsener som Roy Moore skal ha skrevet til dem.

- Sjokkerende ukvalifisert

- Dersom de detaljerte anklagene mot Moore – som underbygges av flere typer beviser – var de eneste problemene med hans kandidatur, ville de ha gjort ham til den mest umoralske senatkandidaten på lang tid, skriver aviskommentator David Leonhardt i The New York Times.

- Likevel er det verdt å huske at Moore er en sjokkerende ukvalifisert kandidat, selv uten overgrepsanklagene. Han har kalt homofili «ondskap» og «så avskyelig» […] Han har sagt at et kongressmedlem bør utestenges fra Kongressen fordi han er muslim. Moore avfeier kort fortalt enkelte grunnleggende prinsipper ved amerikansk demokrati, argumenterer Leonhardt.

Moore har dessuten tatt ut 180.000 dollar (1,5 millioner norske kroner etter dagens kurs) i årslønn fra 2007 til 2012 for deltidsarbeid for «Foundation for Moral Law», en veldedig organisasjon han selv grunnla for å promotere kristne verdier, ifølge The Washington Post.

Dette gjorde han til tross for at han offentlig hevdet at han ikke mottok vanlig lønn «fordi han ikke ville være en finansiell byrde».

Sterke reaksjoner på støtten

Til tross for alt dette, var det ingen stor overraskelse at president Donald Trump gikk ut med full støtte til Roy Moore. Da hele det republikanske partiet stilte seg bak denne støtten noen timer senere, og går inn med økonomiske midler for å hjelpe Moore, vakte det imidlertid harme.

Senatets majoritetsleder Mitch McConnell har tidligere uttalt at kvinnene som anklager Moore virker troverdige. Han har derfor bedt Moore om å trekke seg. Nå er McConnell taus.

- Roy Moore i Senatet vil være en flekk på GOP (det republikanske partiet, red.anm.) og på nasjonen. Leigh Corfman og de andre ofrene er modige helter. Ingen stemme, ingen majoritet, er verdt det å tape vår heder og vår integritet, sier Mitt Romney, tidligere republikansk presidentkandidat.

Den konservative kommentatoren Bret Stephens svarte på Trumps tweet til støtte for Moore med den megetsigende kommentaren «GOPP. Grand Old Pedophile Party.»

Svært viktig sete

Årsaken til at republikanerne støtter Roy Moore som senatkandidat, er åpenbar. Republikanerne har for øyeblikket kontroll over Senatet med 52 mot 48 seters overvekt.

Dette har likevel ikke vært nok til å få igjennom en helsereform, fordi tre republikanske senatorer stemte imot reformforslaget. Dette var bare så vidt nok til å få igjennom skattereformen, med 51 mot 49 stemmer (senator Bob Corker fra Tennessee stemte imot).

Hvem som erstatter Jeff Sessions (som var senator inntil han ble justisminister) i Alabama, er derfor svært viktig. En seier for Roy Moore vil medføre at republikanerne beholder 52-48-overtaket, mens en seier for Doug Jones vil gi demokratene 49 av de 100 setene.

Ettersom både Corker og en annen republikaner, senator Jeff Flake fra Arizona, har tatt åpent avstand fra president Trump, vil tap for Moore gjøre det enda vanskeligere for Trump å vinne fram med sin politikk.

De siste meningsmålingene viser ifølge Real Clear Politics at det er jevnt før valget 12. desember. En måling fra Gravis gir Jones flertall, mens en måling fra Emerson gir Moore flertall.