Gå til sidens hovedinnhold

Rettsaken utsatt

Etterforskningen gjenopptatt i Kongo. Nye personer i avhør.

Tjostolv Moland (28) og hans 27 år gamle kamerat er mistenkt for å ha drept sin sjåfør i Nordøst-Kongo i begynnelsen av mai. Nordmennene hevder sin uskyld i anklagene og sier de ble utsatt for et ran, og at sjåføren ble drept av banditter. Kongolesiske etterforskere hevder de har en god sak mot nordmennene og sier de har funnet det angivelige drapsvåpenet.

Tilbake til drapsstedet
Tiltalen mot de drapsmistenkte nordmennene skulle være klar denne uken, men nå skal etterforskningen gjenopptas. Dermed blir tiltalen utsatt, trolig til neste uke, skriver Aftenposten.no.

Avisa har snakket med det som omtales som en «sentral kilde» i etterforskningen, og vedkommende opplyser at han har fått instrukser fra sin overordnede om å dra tilbake til drapsstedet, og dessuten avhøre flere personer.

Militær domstol
Rettssaken mot nordmennene vil gå for en militær domstol i Kisangani, og norske myndigheter vil være til stede under hele rettssaken. Deretter vil nordmennene trolig forsøke å søke om en soningsoverføring til Norge, noe kongolesiske myndigheter har vært positive til tidligere.

Strafferammen for drap i Kongo er dødsstraff, men landet har ikke praktisert dette på et tiår.

Årsaken til at saken ikke blir ført for en sivil domstol skal være at nordmennene angivelig hadde militære identifikasjonskort på seg da de ble pågrepet.

Ifølge kilden kom instruksene om videre etterforskning fra myndighetene i hovedstaden Kinshasa.

Mandag sa ambassadør Jon Vea til Aftenposten at etterforskningen var avsluttet, men de nye opplysningene betyr at dette likevel ikke stemmer.

Etterforskningsarbeidet vil være ferdig i løpet av neste uke, og først da vil sakspapirene bli oversendt påtalemyndigheten.

Flere utsettelser

Det vil videre bli tatt ut en siktelse, og deretter blir datoen for rettssaken fastsatt. I forbindelse med dette vil også forsvarerne til de to mistenkte få tilgang til sakspapirene.

UDs pressevakt opplyser tirsdag kveld at de ikke er kjent med at etterforskningen er gjenopptatt.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar