RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rettsoppgjør om Spanias stjålne babyer utsatt

Spanias første rettssak om opp mot 300.000 mistenkte tilfeller av at babyer ble stjålet fra sine mødre under Franco-regimet, er utsatt ettersom tiltalte er syk.

Den 85 år gamle barnelegen Eduardo Vela er sendt til sykehus etter en «episode med smerter og svimmelhet» i løpet av natta, opplyser hans advokat Rafael Casas onsdag.

Retten i Madrid sier den foreløpig ikke vet når rettssaken kan begynne igjen. Den kan bli utsatt i opptil 30 virkedager.

Vela, som under Franco-tiden jobbet på et sykehus i Madrid, er tiltalt for å ha tatt en nyfødt jente fra moren, for så å gi den til en annen, Franco-vennlig kvinne.

Tusenvis av spanske kvinner opplevde det samme, i en skandale spanske medier begynte å rulle opp på 2000-tallet. Velas sak er den første som prøves for retten.

Den lille babyen som ble stjålet av Vela i 1969, heter Ines Madrigal og er i dag 49 år gammel. Tiltalen mot Vela lyder på forfalskning av offentlige dokumenter, ulovlig adopsjon, frihetsberøvelse og forfalskning av fødselsregisteret. Strafferammen er elleve års fengsel.

Over 2.000 tilsvarende saker venter nå på å komme opp for spanske domstoler, mens andre er henlagt på grunn av manglende beviser eller fordi domstoler har slått fast at de er foreldet.

Bakteppet er et dekret fra 1940 som tillot myndighetene under general Francisco Franco å ta barna fra foreldrene dersom deres «moralske forming» var i fare. Historikere anslår at opp mot 300.000 babyer kan ha blitt stjålet fra sine rettmessige mødre på denne måten.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere