RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rettssak mot tre nazioffiserer

Tre tidligere nazioffiserer står tiltalt, men var ikke tilstede da en italiensk militærdomstol tirsdag begynte rettssaken om en 60 år gammel massakre i Toscana.

560 italienere, for det meste kvinner og barn, ble drept i massakren i landsbyen Sant’Anna di Stazzema i august 1944. Men forbrytelsen ble først "oppdaget" da et arkivskap med vitneforklaringer, senere kalt "skammens skap", ble funnet i Roma for ti år siden. Det forseglede skapet inneholdt 700 vitneforklaringer om nazistenes forbrytelser, deriblant massakren i landsbyen Stazzema, men sto bortgjemt i en kjeller i flere tiår.

De tiltalte, Gerhard Sommer, Ludwig Heinrich Sonntag og Alfred Schoneberg, alle tyske, møtte ikke opp da rettssaken åpnet i havnebyen La Spezia tirsdag. Det var også uklart om de vil bli utlevert, ifølge en tjenestemann ved domstolen.

I mai skal domstolen avgjøre om ytterligere tre tidligere SS-offiserer, som er under etterforskning, skal tiltales i saken. Først i juni begynner hoveddelen av rettssaken, ifølge domstolskilder.

Statsadvokat Marco de Paolis sa tidligere i år at massakren ikke så ut til å være en vill hevngjerning, men syntes omhyggelig planlagt.

Massakren skjedde bare noen dager før fremadstormende britiske styrker gikk inn i Firenze. Overlevende sier hundrevis av tyske soldater omringet landsbyen Stazzema og pågrep innbyggerne. I løpet av fire timer ble 560 mennesker skutt, før likene ble brent. Inventar fra den lokale kirken ble brukt til bålet. Andre ble drevet inn i kjellere eller trange plasser og sprengt i lufta med granater.

Samtidig med rettssaken pågår det en gransking av hvorfor bevismaterialet var glemt i flere tiår.

(NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere