Rettssaken mot Tsarnajev starter i Boston

RISIKERER DØDEN: Terrormistenkte Dzjokhar Tsarnajev risikerer dødsstraff hvis han blir funnet skyldig i utførelse av bombeangrepene mot Boston maraton i 2013.

RISIKERER DØDEN: Terrormistenkte Dzjokhar Tsarnajev risikerer dødsstraff hvis han blir funnet skyldig i utførelse av bombeangrepene mot Boston maraton i 2013. Foto: Handout (Reuters)

Terrortiltalte Dzjokhar Tsarnajev må være til stede når rettssaken mot ham starter i Boston mandag.

Det første som står på rettens agenda, er å velge en jury.

21-åringen kan bli dømt til dødsstraff for det nyhetsbyrået AFP kaller den mest alvorlige terrorhandlingen på amerikansk jord siden 11. september 2001. Tre personer mistet livet da to bomber gikk av i målområdet under Boston maraton 15. april 2013.

Det er ventet at rettssaken vil vare i tre måneder, og Tsarnajev må være til stede når den føderale retten blir satt i Boston mandag.

Dzjokhars sju år eldre bror ble drept under flukten fra politiet, og forsvarerne er ventet å framstille den døde broren som hovedmannen og hjernen bak angrepet.

Juryutvelgelse

Det er ventet at juryutvelgelsen vil vare i to uker. Så mange som 1.200 mennesker er innkalt som mulige medlemmer.

Fram til onsdag vil grupper på 250 mennesker bli brakt inn til retten for å svare på en rekke spørsmål for å finne ut om de er kvalifisert til å bli blant de tolv jurymedlemmene eller de seks varamedlemmene. Mellom 80 og 100 personer er stevnet som vitner i rettssaken.

Tsarnajev skal forsvares av et lag på fem advokater, blant dem den erfarne advokaten Judy Clarke. Hun har tidligere reddet mange av sine klienter fra dødsstraff, og Clarke har blant andre forsvart den såkalte Una-bomberen Ted Kaczynski og Eric Rudolph, som sprengte en bombe under OL i Atlanta i 1996.

Masseødeleggelsesvåpen

Den tiltalte har erklært seg ikke skyldig på samtlige 30 tiltalepunkter, inkludert bruk av masseødeleggelsesvåpen.

Begrepet masseødeleggelsesvåpen brukes vanligvis som en fellesbetegnelse på kjernefysiske, kjemiske og biologiske våpen. Men ifølge føderal amerikansk strafferett var bombene som de to brødrene lagde av to trykkokere, kraftige nok til å bli klassifisert som masseødeleggelsesvåpen.

Påtalemyndigheten mener de to brødrene ikke hadde flere medsammensvorne. De bli framstilt som «radikale ensomme ulver som lærte å lage bomber av en al-Qaida-publikasjon på internett», skriver AFP.

I båten der den hardt sårede Tsarnajev ble pågrepet etter en dramatisk jakt, ble det funnet en beskjed som kan gi innsikt i motivet bak terrorhandlingen:

«USAs myndigheter dreper våre uskyldige sivile. Vi muslimer er en enhet. Slutt å drepe vårt uskyldige folk, så vil vi også stoppe».

Føderal dødsstraff

Den alvorlige tiltalen åpner for at aktoratet kan be om dødsstraff for Tsarnajev. Siden dødsstraff ble gjeninnført i USA i 1976, har bare tre innsatte blitt henrettet av de føderale myndighetene.

Blant de tre er Timothy McVeigh, som ble henrettet med gift i 2001. McVeigh drepte 168 mennesker og såret over 600 da han sprengte en bygning i Oklahoma i 1995.

Tsarnajevs forsvarere mener det vil være umulig å finne en upartisk jury med mindre saken flyttes ut av delstaten Massachusetts.

– Hvert eneste jurymedlem i Boston vil være påvirket av hendelsen, skriver forsvarerne i en uttalelse som nyhetsbyrået AP har fått tak i.

Begge anmodningene om at saken må utsettes og flyttes til en annen delstat, er avvist. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.