RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rev Bush-statue i London

Sist oppdatert:
En spesiallaget Bush-statue ble i kveld revet på Trafalgar Square, til stor jubel fra rundt 150.000 demonstranter.

Politiet anslo at rundt 35.000 mennesker hadde møtt opp da den støyende prosesjonen av demonstranter i alle aldre startet torsdag ettermiddag. Arrangører av demonstrasjonen hevder imidlertid at så mange som 150.000 nå er samlet i avsky mot statsminister Tony Blair og president George W. Bush.

Demonstrantene gikk gjennom det sentrale London, forbid parlamentet og Downing Street, der Tony Blair bor. Demonstrantene beveget seg sakte over Waterloo-brua og er ved 18-tiden samlet på Trafalgar Square. En reporter i Sky News bekrefter at minst 100.000 mennesker har samlet seg på den store plassen.

Bush i bakken
Bilder fra Sky News viser demonstranter rive en spesiallaget Bush-statue i gips, på samme måte som en statue av Saddam Hussein ble revet da amerikanske og britiske styrker inntok Bagdad 9. april i år.

- Bush and Blair sier de kjempet en krig mot terror for å gjøre verden tryggere. Det har de ikke gjort. Å bombe mennesker gir dem bare en bedre grunn til å hate Vesten, sier Paul Burrows, universitetslektor og en av demonstrantene, til Reuters.

Tidligere på dagen ble minst 27 mennesker drept og 450 skadd i en selvmordsaksjon mot den britiske konsulatet i den tyrkiske byen Istanbul. Tallene er ventet å stige utover kvelden.

- En provokasjon
Bush og Blair kalte aksjonen «en provokasjon mot kampen mot terror».

På en pressekonferanse understreket de to ledere sin avgjørelse om å utrydde all terrorisme uansett hvor den måtte dukke opp. Det standpunktet vant liten støtte hos demonstrantene ute i Londons gater. Mange er overbevist om at USAs og Storbritannias Irak-politikk hadde skylden for terroraksjonen i Istanbul .

- Terrorangrepene er akkurat den typen hendelser som vi sa ville oppstå hvis USA gikk inn i Irak, sier 64 år gamle Martin Smith til Reuters.

Frykter bråkmakere
5500 politifolk er på jobb i London i kveld, melder CNN.

Politiet sa tidlig torsdag at flere kjente bråkmakere var blitt sett blant demonstrantene, og 50 personer er arrestert i forbindelse med statsbesøket siden den amerikanske presidenten ankom tirsdag kveld, ifølge Reuters.

- Flere av dem som skaper virkelige problemer går ikke i demonstrasjonstoget i det hele tatt. De kan ligge på lur og skape trøbbel senere på dagen, sier politioverbetjent Andy Trotter i London-politiet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere