RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rice fordømmer ikke hard avhørsteknikk

Sist oppdatert:
Demokratiske senatorer er skuffet over at USAs påtroppende utenriksminister, Condoleezza Rice, ikke vil fordømme de harde avhørsmetodene som benyttes for å få informasjon ut av terrormistenkte.

- Jeg synes ikke dette er det rette stedet for å diskutere avhørsmetoder, av hensyn til landet sikkerhet, sa Rice ifølge Aftonbladet, som siterer TT-AFP, da medlemmene av Senatets utenrikskomité startet utspørringen av henne tirsdag.

Kommentaren var et svar på spørsmål om hvordan Rice stiller seg til et memorandum skrevet av rådgiver i Det hvite hus, Alberto Gonzales, i 2002. Gonzales skriver om hvordan man kan unngå å bryte mot amerikansk og internasjonale lover ved avhør av fanger. Dokumentet var bakgrunnen for de harde avhørsmetodene som ble benyttet ved Guantanamo-basen på Cuba og i det irakiske fengselet Abu Ghraib, metoder som banet vei for tortur.

Rice forsikret politierne at Bush-administrasjonen aldri kommer til å tolerere tortur, men fastholdt at «al-Qaidafolk ikke var delaktige» i Genève-konvensjonen.

- Det vil svekke Genève-konvensjonen å beskytte dem, sa Rice.

Den demokratiske senatoren Christopher Dodd er skuffet over at Rice ikke tydelig fordømte tvilsomme avhørsmetoder.

- Det er viktig i sammenhenger som dette å gi uttrykk for hvordan vi som mennesker reagerer på den slags aktivitet, sa Dodd etter utspørringen.

En annen demokratisk senator, Russ Feingold, sier Rices svar er bekymringsfullt, og at det helt enkelt ikke er ok å være svevende når man snakker om tortur.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere