RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rice kritiserte Egypt

Sist oppdatert:
Møtte arabiske allierte med kritikk.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice kritiserte lørdag de planlagte egyptiske grunnlovsendringene, og fikk skarpt svar tilbake.

- Egypt kan ikke akseptere innblanding i sine anliggender, selv fra sine venner, svarte den egyptiske utenriksministeren Ahmed Aboul Gheit, ifølge AP.

Styrker anti-terrorlov
De planlagte grunnlovsendringene skal blant annet styrke anti-terrorlovgivningen, som gir presidenten svært store fullmakter, og forby partidanning på religiøst grunnlag. Dette vil hindre det populære Muslimske brorskapet fra å bli en legitim politisk aktør.

Rice uttrykte bekymring for at endringene kan være et skritt tilbake for en reell demokratisering i Egypt, ifølge AP. Amnesty International har også kritisert endringene, som skal avgjøres ved folkeavstemning mandag.

Møtte allierte
Den amerikanske utenriksministeren innledet sin rundtur i Midtøsten lørdag med et møte med utenriksministerne i de såkalte moderate arabiske statene, Egypt, Jordan, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. Disse landene er USAs viktigste arabiske allierte. Møtet fant sted i Aswan sør i Egypt, ifølge AP.

Følger opp Saudi-plan
Condoleezza Rice skal møte Israels statsminister Ehud Olmert og den palestinske presidenten Mahmud Abbas på den fire dager lange turen. Ifølge CNN håper hun å få de arabiske landene til å følge opp det saudiske fredinitiativet fra 2002, som skisserer en mulig løsning på konflikten mellom Israel og Palestina. Planen ble først avvist av Israel, men nå har Olmert antydet at han ønsker å ta utgangspunkt i planen, melder BBC.

Dropper Hamas
Men Condi kommer ikke til å møte representanter for Hamas under turen. I motsetning til Norge har USA ikke anerkjent den nye palestinske samlingsregjeringen, og boikotter ministre som representerer Hamas, melder BBC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere