*Nettavisen* Nyheter.

Rice varsler nye møter

USAs utenriksminister Condoleezza Rice varsler at hun kommer tilbake til Midtøsten for å holde nye møter med Ehud Olmert og Mahmoud Abbas.

19.02.07 13:38

Møtet med Israels statsminister og palestinernes president varte i over to timer, melder AP.

Rice varsler nye møter i håp om at det skal hjelpe den fastlåste fredsprosessen i gang igjen.

- Presidenten og statsministeren var enige om å møtes igjen snart. De gav uttrykk for at de ønsket USAs deltakelse i samtalene for å komme seg over hindre, øke regional og internasjonal støtte og bevege seg mot fred. Derfor kommer jeg til å returnere til regionen snart, sa Rice.

- Alle tre bekreftet vårt engasjement for en tostatsløsning, og vi er enige om at en palestinsk stat ikke kan komme ut av vold og terror. Vi fikk også bekreftet at alle parter jobber etter veikartet for fred, en fredsplan det er internasjonal enighet om, sa hun.

Første møtet siden 2003
Etter denne korte kunngjøringen forlot hun rommet uten å svare på spørsmål. Verken Olmert eller Abbas deltok på den korte presseorienteringen etter møtet.

Det var knyttet stor spenning til møtet mellom de tre mandag, og det ble sett som et forsøk i å puste liv i fredsforhandlingene som strandet for over seks år siden. Dette var første fellesmøtet mellom palestinere og israelere og en amerikansk minister siden juni 2003.

At Mahmoud Abbas har gått med på å danne en ny samlingsregjering med Hamas, preget imidlertid møtet. Både Israel, USA og andre vestlige land krever at den nye regjeringen tar avstand fra vold, anerkjenner Israel og aksepterer tidligere avtaler som er inngått. Hamas har bare gått med på det siste punktet.

Vil starte med en gang
Rådgiveren til Palestinas president Mahmoud Abbas, Nabil Abu Rdinaa, sier at Abbas ba om at nye forhandlinger med Israel starter med en gang.

- Vi har bedt om at forhandlingene mellom PLO og Israel skal starte med en gang. Den palestinske samlingsregjeringen har ikke noe å gjøre med fredsforhandlingene. Det er PLO som har ansvar for fredsforhandlingene, sier Abu Radinaa til journalister på en pressekonferanse som flere arabiske tv-kanaler sendte direkte mandag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.