*Nettavisen* Nyheter.

Richard (13) var barnesoldat i tre år

Foto: Redd Barna/Tapiwa Gomo (Redd Barna/Tapiwa Gomo)

Pågripelsen av krigsherre Laurent Nkunda kan føre til at 1500 barn løslates i Kongo.

Som 10-åring så «Richard» faren sin bli drept av væpnede soldater, før han selv ble kidnappet av de samme mennene og tvunget til å jobbe for dem og lære seg å drepe.

10-åringen ble fraktet til en militærleir, der han først fikk ansvaret for å passe barna til soldatene. Da han forsøkte å rømme, truet soldatene med å drepe han og han ble satt i en treningsleir sammen med elleve andre barn. Der fikk de utlevert trevåpen så de kunne lære å bli soldater.

- Da de knep meg på rømmen for andre gang, truet de med å drepe meg på nytt. Denne gangen visste jeg at de mente det alvorlig og at de virkelig ville drepe meg. Men på den tiden var det harde kamper i området, så de dro ut for å slåss igjen. Da grep jeg sjansen og rømte på nytt

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: MICHAEL KOOREN (AFP)

Richard var muligens et av de heldigere barna. Han klarte til slutt å rømme, og fikk hjelp av Redd Barna i Goma i Nord-Kivu.

Flere tusen barnesoldater
Da konflikten mellom kongolesiske regjeringssoldater og milits eskalerte i fjor høst, ble flere hundre tusen mennesker jaget på flukt i Nord-Kivu. Antallet barnesoldater økte, og Redd Barna regner med at mellom 3000 og 6000 barn blir holdt fanget.

– Det er umulig å forutsi hva som vil skje de neste par dagene, men Nkundas arrest er et vendepunkt. Vi håper det vil føre til løslatelsen eller flukten til mange barnesoldater. Vi vet at tusenvis av barn for tiden er i fangenskap hos væpnede grupper, sier Gilbert Hascoet, som leder Redd Barnas arbeid i Kongo, i en pressemelding.

LES: - Opprørslederen i Kongo arrestert

Laurent Nkunda er leder for tutsimilitsen Den nasjonale kongressen for folkets forsvar (CNDP).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: TONY KARUMBA (AFP)

Siste uke ble han pågrepet av kongolesiske styrker, som med støtte fra Rwanda den siste tiden har gått inn i Øst-Kongo i et forsøk på å avvæpne hutuarmeen De demokratiske styrkene for frigjøringen av Rwanda (FDLR).

Mer enn 3500 rwandiske soldater har krysset grensen til Kongo.

- 1500 barn fri
Nå som rwandiske soldater opererer i Kongo og det internasjonale samfunnet har oppmerksomheten rettet mot landet, minsker sannsynligheten for at militsledere vil ha barnesoldater. De frykter rettsforfølgelse.

Hvis Nkundas tropper (CNDP) og andre opprørsgrupper blir integrert inn i den kongolesiske regjeringshæren, tror Redd Barna at det kan føre til en masseløslatelse av opp mot 1500 barn.

Hascoet understreker at mange av barna har store psykiske lidelser.

– Barn utsettes for fryktelige grusomheter hos alle de væpnede gruppene i Kongo, og Nkundas menn er ikke noe unntak. Mange barn har blitt tvunget til å drepe eller bli drept ved frontlinjen. Andre blir brukt som sexslaver, bærere eller spioner, sier Hascoet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lionel Healing

Internasjonal domstol
Mandag startet også rettssaken mot Thomas Lubanga. Han ble pågrepet i 2006, anklaget for å ha tvangsrekruttert flere hundre barn til å bære våpen i hans milits, Unionen av Kongolesiske Patrioter (UPC), i 2002 og 2003.

Mandag ble han fremstilt for Den internasjonale straffedomstolen ICC i Haag, melder BBC.

– Vår klient vil her og nå erklære seg ikke skyldig, sa forsvareren Catherine Mabille mandag.

Jente (13) drept
Blant annet skal en av hans kommandanter ha tvunget en 13 år gammel jente til å knyte piggtråd rundt testiklene til en mann. Da hun nektet, ble hun drept på stedet.

- Barna lider fremdeles under Lubangas forbrytelser. De kan ikke glemme det de opplevde, det de så, det de gjorde. De var bare ni, 11, 13 år gamle, sier aktor i saken, Luis Moreno-Ocampo.

Da Lubanga i januar 2007 ble stilt for domstolen i Haag, var det første gang i historien at en individuell person stilles til ansvar i den internasjonale domstolen i forbindelse med bruken av barnesoldater.

Det er ventet at saken, som ble utsatt i juni i fjor grunnet forsvarets manglende innsyn i dokumentene, vil ta mellom seks og ni måneder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.