NEW YORK (Nettavisen): FBIs spesialetterforsker Robert Mueller, som undersøker Russlands påvirkning av presidentvalget i USA i 2016 og hvorvidt president Donald Trump eller noen i hans leir var innblandet, tok tidligere i år ut tiltaler mot Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort og hans assistent Rick Gates.

Tiltalene mot Manafort og Gates er ikke knyttet til arbeid de gjorde for Trump eller i valgkampen, men omhandler blant annet påstått skattesvindel lenger tilbake i tid, da de arbeidet for Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj, som er kjent for sine tette forbindelser til Russlands president Vladimir Putin.

Tidligere denne uka ble tiltalene mot Manafort og Gates utvidet.

- Det er ventet at Rick Gates nå kommer til å hjelpe myndighetene i saken mot Paul Manafort, sier CNNs justisreporter Evan Perez fredag.

Gates vil erklære seg skyldig i tiltalen mot ham, slik The Washington Post også har meldt.

- Vi vet ikke hva betingelsene i avtalen er, påpeker Perez.

Duoen ble tiltalt for 12 lovbrudd i oktober, inkludert konspirasjon og hvitvasking. Tiltalen ble utvidet tidligere denne uka og inneholder nå 32 punkter.

Rick Gates vil bli den tredje personen involvert i Trumps valgkampapparat som erklærer seg skyldig i lovbrudd i løpet av Muellers etterforskning. Tidligere har Michael Flynn og George Papadopoulos erklært seg skyldige i å lyve til FBI og samarbeider nå med Mueller.

Manafort og Gates anklages for å ha skjult penger i utenlandske bankkontoer. Gates skal ha kontrollert så mange som 30 bankkontoer i fjor. Gates skal blant annet ha hatt over ti millioner dollar i Kypros, ifølge tiltalen som ble sendt inn tidligere denne uka.

Denne tiltalen byttes nå ut med en ny og mildere tiltale, som belønning for å tilstå og samarbeide med etterforskningen.

- Det er to punkter i den nye tiltalen som Gates kommer til å erklære seg skyldig i. Gates kommer til å erklære seg skyldig i konspirasjon og i å ha løyet til FBI, sier CNNs krimreporter Shimon Prokupecz.