*Nettavisen* Nyheter.

Rike israelere klar for atomkrig

Siste trend blant velstående israelere er å få sin private atombombesikker bunkers.

29.10.06 15:44

Mens Iran truer med å utslette landet deres, bygger rike israelere sine egne tilfluktsrom i hagene sine – tilfluktsrom som skal tåle en atombombe og påfølgende radioaktivitet.

Et gjennomsnitts bomberom, som koster rundt 700.000 kroner å få bygget, har forsterkede vegger og dører, de er selvforsynt med strøm og renset luft. De litt mer avanserte utgavene inneholder alle tenkelige fasiliteter, som soverom, kjøkken og bad.

Forsvarseksperter anslår overfor Times online at flere hundre slike tilfluktsrom er bygget rundt om i landet.

Enorm etterspørsel
Og etterspørselen er enorm.

Ifølge den britiske avisa har det den siste tiden kommet en lang rekke nye firma som tilbyr denne typen bomberom.

- I et vanlig bomberom tåler døren rundt fem tonn. Men et atomsikkert bomberom må tåle rundt 250-270 tonn, sier eieren i ett av firmaene, Menahem Torati, til Times online.

Bygger bomberom for regjeringen
Men myndighetene i Israel prøver nå å betrygge israelerne med at de ikke har noe å frykte.

- Vi er klar over at folk har fått panikk og bygger atombombesikre bunkere. Men de kaster bort pengene. Israel vil ikke tillate Iran å bygge en atombombe, og hvis de gjør det, kan iranerne være trygg på at vi vil bombe dem tilbake til steinalderen innen de klarer å avfyre en eneste missil, sier en sikkerhetskilde til avisa.

Men til tross for forsikringene, jobbes det nå med å bygge et nytt bomberom til 3,7 milliarder norske kroner i fjellene ved Jerusalem for Israels regjering - i tilfelle krig.

Og dersom det skulle skje, står rundt en tredjedel av Israels befolkning uten noen form for tilflukt, selv mot mer vanlige våpen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.