Rike kinesere krever skattelette

Foto: CHINA DAILY (Scanpix)

Det er ikke bare i Norge at rikingene synes skattenivået er høyt.

11.03.08 19:11

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den økonomiske revolusjonen Kina har opplevd de siste årene har ført til en kraftig økning i antallet formuende. Flere av disse krever nå at skattenivået for de rikeste må senkes og at lover som beskytter arbeidstakere må endres, ifølge The Telegraph.

NA24 - din næringslivsavis

Antallet næringslivsledere med mektige posisjoner i Kinas viktigste politiske organer har økt betraktelig siden grunnloven ble endret for fem år siden. Men frem til nå har de holdt en noenlunde lav profil.

- Kutt toppskatten
Kinas rikeste selvgjorte kvinne Zhang Yin fronter rikingenes kamp for skattelette.

Hun har i flere intervjuer og kommentarer sagt at de som tjener over 850.000 kroner i året må få kuttet toppskatten fra dagens 45 prosent til 30 prosent. I tillegg har hun angrepet landets nye arbeidsmiljølov som i teorien gir kinesiske arbeidere samme beskyttelse som man finner i Europa.

Lederen av det kinesiske kontoret til Deutsche Bank og rådgiver til bystyret i Beijing, Lee Zhang, er enig og sier at landets toppskatt er for høye og ikke konkurransedyktige.

- Meler egen kake
Zhang Yin er grunnlegger av selskapet Nine Dragons Paper som er børsnotert i Hong Kong. Pengene har Zhang tjent på å kjøpe skrappapir fra USA for å resirkulere det og selge det i Kina. Dette har vært en enorm suksess og hun er i dag god for rundt 18 milliarder kroner.

Blant annet ønsker hun å endre en klausul som gir ansatte med over ti års ansiennitet bortimot ubrytelige kontrakter, og hun ønsker at selskaper som importerer mer miljøvennlig produksjonsutstyr skattefri i fem til syv år. Papirgjenvinning kan være veldig forurensende.

- Hun snakker på vegne av seg selv og mennesker som henne, sier universitetsprofessor Shi Dingguo, ifølge avisen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.