RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Riksalarm i Sverige etter rømning

Sist oppdatert:
To væpnede fanger rømte torsdag kveld fra et fengsel i Mariefred i Sverige med en fangevokter som gissel. Svensk politi har iverksatt en omfattende jakt.

Den ene av de to fangene er en 29 år gammel mann som soner en livstidsdom for drap, og som anses for farlig. Den andre er en 35-åring som er dømt til to år for narkotikaforbrytelser.

Væpnet med kniver truet de to innsatte vokterne før de tok to fangevoktere som gisler og truet til seg en danskregistrert Toyota som sto parkert på området.

– Fangene tvang personalet til å åpne porten, og deretter kjørte de ut med den ene fangevokteren som gissel, opplyste vakthavende ved politiet i Eskilstuna, Anders Arvidsson.

Den andre fangevokteren kom seg unna og er ikke skadd.

Politiet har rekvirert et helikopter for å lete etter den hvite Toyota Previaen som tilhørte en dansk arbeider som gjorde en jobb i fengselet. Bilen har registreringsnummer SX 89 287.

Vokteren som ble tatt som gissel, har jobbet i mange år i fengselsvesenet. Så vidt politiet vet er han ikke skadd, og han var torsdag kveld fortsatt i rømlingenes varetekt.

Politiet fikk melding om gisseldramaet i fengselet i halv åttetida om kvelden torsdag, ifølge Arvidsson. Det ble straks slått riksalarm.

Problemfengsel
Mariefredfengselet litt vest for Stockholm er en lukket anstalt med 110 innsatte. Fengselssjefen Henrik Svärd sier at de fleste av fangene soner lange straffer, i mange tilfeller lenger enn tre år.

Det har i den siste tiden vært en del problemer i fengselet som toppet seg for få uker siden da et 20-tall fanger gikk amok og slo i stykker innboet i en av avdelingene.

Etter opptøyene har fengselsvesenet skjerpet sikkerheten for å hindre gjentagelser.

Men myndighetene innrømmer at det er vanskelig å skjerpe beredskapen for slike problemer. Mange av de innsatte er ungdom uten grenser og sperrer, sier Christer Isaksson, som er sikkerhetsansvarlig i den svenske kriminalomsorgen.

Tredje gang
Flukten er tredje gang på to måneder at farlige fanger rømmer fra svenske fengsler.

I løpet av en uke i begynnelsen av august rømte to grupper fanger fra fengsler i Södertälje og Norrtälje. En av dem var nynazisten Tony Olsson.

Som svar på krav om at han skulle gå av lovte justisminister Tomas Bodström å skjerpe sikkerheten i landets fengsler og bygge et nytt høyrisikofengsel for Sveriges farligste fanger.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere