RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Riksdagen frikjenner Systembolaget

Sist oppdatert:
Et flertall i den svenske Riksdagen har fortsatt tillit til ledelsen i Systembolaget på tross av korrupsjonsskandalen i selskapet.

Etter et to timer langt møte i Riksdagens næringsutvalg tirsdag er det klart at både styreformann Olof Johansson og direktøren, norskfødte Anitra Steen (bildet), sitter trygt i sine stillinger i det svenske vinmonopolet dersom det ikke skulle dukke opp nye avsløringer, melder NTB-TT.

På møtet i næringskomiteen var både sosialdemokratenes, Centerns og Vänsterpartiets medlemmer tilfreds med det materiale Systembolagets ledelse la fram.

Dermed vil ikke Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet eller Miljøpartiet klare å samle noe flertall mot selskapsledelsen.

- Vi har fortsatt tillit til måten næringsministeren og Systembolagets styre har håndtert situasjonen på, sa næringskomiteens formann Maria Granlund.

Roste ledelsen
Næringsminister Leif Pagrotsky roste ledelsen for at den har vært resolutt og vist handlekraft, og sa at ingenting tyder på at det har vært gjort forsøk på å holde noe skjult.

Pagrotsky ser heller ikke noe problem i at Anitra Steen er samboer med statsminister Göran Persson.

Komitémedlemmene fra Kristdemokraterna, Folkpartiet, Moderaterna og Miljöpartiet var ikke like fornøyd og krevde en uavhengig ekstern gransking av skandalen.

Stjal penger
Som om korrupsjonsskandalen ikke var nok, er det kommet fram opplysninger om at ansatte har klarte å stjele store beløp fra kassene i Systembolaget. Tirsdag ble det kjent at langfingrede ansatte har stjålet flere hundre tusen kroner fra butikk-kassene.

Tyveriene, som den svenske avisa Dagens Nyheter avslørte, er gjort mulig gjennom et nytt kassasystem som ble innført for tre år siden. I det nye systemet kunne selgerne korrigere salg, f.eks. ved å fjerne dem, og dermed putte pengene i egen lomme.

Til nå har fem ansatte tilstått tyveriene, mens ytterligere ti er under mistanke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere