RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: TV 2 Nettavisen/Arne Lutro

Ringen fra Malin kan gi svar

Sist oppdatert:
KHAO LAK/OSLO (TV 2 Nettavisen) En giftering med teksten «Din Malin» forteller Kripos-etterforskerne at den døde mannen er skandinavisk. Fredag startet identifiseringen av de døde i Khao Lak.

Web-TV: Ekstrasending på TV 2 kl. 11.25

Seks dager etter at katastrofen rammet turiststedene i Thailand begynner den vanskelige identifiseringsjobben. Blant de tusenvis av døde som er funnet i Khao Lak, kan det ligge flere hundre norske.

Etterforskerne ser på størrelsen på klærne, og spesielle kjennetegn. Alt de vet er at det trolig ligger mange skandinavere blant de døde i Khao Lak.

Et av de første likene de norske etterforskerne undersøker er en mann. I gifteringen står det «Din Malin». Det tyder på at mannen er svensk.

Lagt i kister
Kripos kjemper mot klokken. På grunn av manglende muligheter til å kjøle ned de døde, haster det med å få dem identifisert. Senere blir likene pakket i plast og lagt i kister med kalk. På plassen ved templet står åtte lastebiler fulle av likkister og sekker med kalk. Etterforskerne tror arbeidet med å identifisere alle likene vil ta lang tid.

- Det er et enormt arbeid som ligger foran oss. Vi regner med å holde på i uker, sier professor ved Rettsmedisinsk institutt, Torleiv Ole Rognum, til TV 2 Nettavisen.

Etter det TV 2 Nettavisen erfarer, består teamet av seks norske og fire danske rettsmedisisinere. I tillegg har Kripos to representanter til stede for å lede arbeidet. I dag skal enda et team lande i Phuket. Kripos samarbeider med krimteknikere fra Danmark, USA, Tyskland og Storbritannia. Sammen skal de prøve å få en oversikt over hvem som har omkommet.

- Vil bli sendt hjem
Hva som skal skje med likene er usikkert. Norske myndigheter tar sikte på at alle de døde norske turistene skal fraktes hjem.

- Vi tar sikte på gjøre at vi kan for å få alle omkomne nordmenn hjem til Norge på en verdig måte, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten til TV 2 Nettavisen.

- Alle som det er praktisk mulig å sende hjem, vil bli sendt hjem. Vi har anmodet thailanske myndigheter om ikke å brenne likene, men stille kjølekontainere til disposisjon. Så vidt vi vet er ingen norske kremert, fortsetter hun.

Tidligere meldinger gikk ut på at likene ville bli flyttet fra Khao Lak til Pukhet. Senere bekreftet kilder at identifiseringsarbeidet vil finne sted i Khao Lak.

Grusomt
Ansvaret for indentifiseringen av norske turister er nå overtatt av norsk politi. Utenriksdepartementet skal bistå dem i dette arbeidet. Blant annet har den norske ambasaden i Bangkok flere representanter i katastrofeområdet. UDs represenanter har alt vært på plass i Khao Lak i flere dager. Torsdag fikk de to utsendingene avløsning.

- Slitasjen på personell er maksimal, sier UD-mannen til TV 2 Nettavisen.

Arbeidsforholdene i Khao Lak er de verst tenkelige. Byen er helt knust, og minner mest om en gigantisk søppelplass. Lukten av råtnene lik henger over byen. Alle som er i byen går med munnbind. I de tre templene der likene er samlet opp, er lukten uutholdelig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere