RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ringte fra ruinene

Sist oppdatert:
Folk som var fanget i ruinene i Polen ringte fortvilet etter hjelp. Nå regner redningsmannskapene med at alt håp er ute.

Overlevende som deltok på dueløp-utstillingen i hallen som kollapset i Polen lørdag, forteller om hjerteskjærende scener inne i ruinene. Folk som var klemt fast brukte mobiltelefonene sine til å ringe slektninger eller redningsmannskaper og fortelle dem hvor de var, skriver Associated Press (AP).

- Utrolig skrik

En uidentifisert kvinne med bandasje på hodet, blodig hake og skrammer i ansiktet, fortalte fra sykehussengen til fjernsynskanalen TVN24 at hun trodde en av vennene hennes er død.

- Jeg hørte et smell, som når fyrstikker brekker, idet taket falt over alle sammen. Så hørte jeg et utrolig skrik, og så prøvde jeg å flykte, som alle andre, forteller hun.

- Noe falt på meg, jeg snudde meg, og noen tråkket på meg, men jeg klarte å komme meg ut på alle fire, legger hun til.

- Noen av vennene mine vet jeg ikke hvor er, og jeg har ikke hatt kontakt med dem - sannsynligvis er en av dem død.

- Makaber scene
Omtrent 500 mennesker deltok på duekappløp-utstillingen «Pigeon 2006» da taket på hallen i byen Katowice raste sammen. Forklemte fuglebur ligger søndag morgen fremdeles slengt rundt inngangen til bygningen, og mengder av hvite og brune duer sitter på takbjelkene.

Franciszek Kowal var inne i bygningen da han så at taket begynte å gi etter. Han kom seg ut på en terrasse, og hoppet fire meter for å komme seg i sikkerhet.

- Heldigvis skjedde ingenting med meg, men jeg så en makaber scene da folk prøvde å knuse vinduer for å komme seg ut, forteller han til AP.

- Folk slo mot vinduene med stoler, men de var uknuselige. Til slutt fikk de hull på en av rutene, og de begynte å komme seg ut gjennom vinduet.

Gir opp håpet
Søndag morgen ble det bekreftet at 60 mennesker er funnet døde. Det er uklart hvor mange som fortsatt befinner seg i ruinene, men redningsmannskapene regner med at håpet er ute for de som fremdeles er fanget. Det er 17 minusgrader i Katowice.

- Jeg skal ikke skjule det faktum at det finnes ofre som vi ikke har mulighet til å hente ut akkurat nå, sier Janusz Skulich, leder for brannvesenet i regionen Silesia, til TVN24.

- Vi vet de ikke er i live, men vi klarer ikke å nå dem. Vi kommer til å nå dem når hele konstruksjonen systematisk rives ned, legger han til.

- Sannsynligheten for at vi vil finne noen i live der nede, er nesten null, slår han fast.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere