*Nettavisen* Nyheter.

Ris på bordet framfor krig mot terror

Kampen mot terror har vært hovedtema før morgendagens valg i Indonesia. Befolkningen i verdens mest folkerike muslimske land vil heller ha ris på bordet.

Men målinger viser at bare 0,5 prosent av velgerne synes sikkerhet og kamp mot terror er spørsmål som angår dem.

Avstanden mellom politiske ledere og velgerne er stor, men etter alt å dømme får Indonesias 220 millioner innbyggere, verdens største muslimske nasjon, ny president når valget mandag er over.

Alle meningsmålinger tyder på at sittende president Megawati Sukarnoputri går på et solid nederlag. Velgerne vil ikke ha henne lenger.

Leder klart
I stedet vil de ha hennes tidligere sikkerhetsminister, general Susilo Bambang Yudhoyono, som er hennes utfordrer. De to gikk videre etter at første runde i valget ikke ga noen kandidat over 50 prosent av stemmene.

Meningsmålingene har vært så godt som entydige, og alle gir general Yudhoyono dobbelt så stor oppslutning som president Megawati.

Terrorbombe forrige uke
Det bare seks år gamle demokratiet, med verdens fjerde største befolkning, har igjen vært i søkelyset på grunn av terror. En bombe eksploderte i hovedstaden Jakarta for vel en uke siden og drepte ni, mens over 180 mennesker ble såret.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men det er ikke terror og bomber som er innbyggernes største problem. Bare 0,5 prosent av de spurte mente kamp mot terror var et høyt prioritert spørsmål i en meningsmåling gjort rett før det siste bombeattentatet. Begge kandidater har likevel lagt mest vekt på sikkerhetsspørsmål den siste uken.

Vil ha ris på bordet
Bekymringer for hvor de skal skaffe neste måltid, arbeid, helse og utdanning er fortsatt spørsmål som opptar de fleste indoneseres hverdag. Rundt 40 prosent av arbeidsstyrken er helt eller delvis uten jobb.

- For dem handler det om å skaffe ris på bordet. De er mer opptatt av velferdsspørsmålene, sa den muslimske intellektuelle Fachry Ali til nyhetsbyrået Reuters.

Hittil i år har de utenlandske investeringene gått ned 34 prosent i forhold til i fjor og den indonesiske valutaen sunket 8 prosent i forhold til dollaren. Utviklingen gir ikke sittende president Megawati Sukarnoputri anledning til mye skryt.

Regulert valgkamp
Indonesisk valgkamp er ikke som norsk. Den offisielle valgkampen varte bare i tre dager og ble innledet tirsdag i uken som gikk.

Den offisielle valgkommisjonen hadde nesten i detalj bestemt hvordan valgkampen skulle være: Store massemøter og oppmarsjer er forbudt. Den eneste lovlige valgkampen besto i at hver kandidat hver dag holdt en 45 minutter lang tale som ble fjernsynsoverført, med et publikum på rundt 200 utvalgte personer i salen. Disse kunne deretter stille spørsmål, og det hele ble overført på TV. Første møte foregikk på hotell Hilton i Jakarta.

Offensiv Megawati
Fordi mye av valgkampen handler om å komme på TV, har begge kandidater i den kortvarige valgkampen sørget for å holde seg i eller nær fjernsynsstudioer store deler av tiden. Dermed har de kunnet besvare spørsmål og gi intervjuer om de fleste temaer på kort varsel. Valgkommisjonen hadde ikke forbudt det.

President Megawati har ellers opptrådt helt annerledes i valgkampen enn hva hun har hatt for vane som president. I stedet for å være tilbaketrukket og sjelden uttale seg, har hun den siste tiden stadig vært på fjernsyn, morgen og kveld, og fra mange av det store landets hjørner. Men det har, ifølge meningsmålingene, hjulpet henne lite.

Vant første runde
Generalen slo presidenten klart i første valgomgang med 33,6 prosent mot 26,6 prosent av stemmene. Siden har meningsmålingene vist rundt 60 prosent oppslutning om Yudhoyono, mot 30 prosent for Megawati. Velgernes dom mandag er endelig.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.