RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Risikerer å vente ti dager på dommedag

Sist oppdatert:
Ankefristen for de tre fengslede kvinnene i Bolivia går ut i dag.

De tre norske kvinnene ble tatt med 22,5 kilo kokain i kofferten under en rutinekontroll på flyplassen i Cochabamba mandag. Kvinnene fikk 72 timer ankefrist under et fengslingsmøte onsdag. Fristen går ut lørdag kl. 14.00 lokal tid, kl. 19.00 norsk tid.

- Våre folk på ambassaden var hos dem på fredag, og det er nå klart at de vil anke saken, sier Norges ambassadør til Buenos Aires, Nils Haugstveit, til Nettavisen.

Deretter vil datoen for det endelige ankemøtet bli fastsatt førstkommende mandag.

- Dette er informasjon som vi har fått av jentenes advokater, og det de forteller oss, er at det er normalt for denne type saker at det vil ta mellom fem og ti dager før anken faktisk blir behandlet, sier Haugstveit.

Det betyr at de tre norske kvinnene risikerer å måtte vente i ytterligere ti dager før de får vite om de blir frifunnet, eller om de må sitte fengslet frem til saken kommer opp for domstolen.

Forsøker å finne en løsning
De tre kvinnene skal ifølge Haugstveit dele en fengselscelle på det beryktede kvinnefengselet San Sebastian-fengslet i Cochabamba. Ambassadøren sier at norske myndigheter ennå ikke vet hva de skal gjøre med det to år gamle barnet, som også oppholder seg på fengselscellen sammen med moren sin.

- Vi har ikke noe spesielt nytt angående dette barnet, men dette er noe vi jobber mye med. Vi har kontakt med barnets mor, mens Utenriksdepartementet har kontakt med familien og barnevernet. Vi forsøker å finne en løsning, men hva denne løsningen blir, har vi ikke kommet frem til, sier ambassadøren.

Dårlige soningsforhold
Kvinnefengselet er kjent for sine dårlige soningsforhold, men representanter fra ambassaden i Buenos Aires forteller at kvinnene har det bra, forholdene tatt i betraktning.

- Det de forteller er at de er preget av den vanskelige situasjonen, men er ved godt mot. Vi spør om de er ivaretatt på en tilfredsstillende måte, og svaret er ja. Med den støtten de har fått, så har de det etter forholdene bra, sier Haugstveit.

Men kvinnene er derimot avhengig av å få hjelp utenfra for å finansiere fengselsoppholdet.

- Systemet er sånn at de må kjøpe mat i fengselet, slik jeg har forstått det. Foreløpig har vi hjulpet til med litt penger. Jeg har ikke oversikt over hva de har av penger selv, sier han.

Nordmenn fengslet i utlandet
Dra musepekeren over kartet for å se hva nordmenn sitter fengslet for i utlandet. Kilde: Utenriksdepartementet (2007).

For å se innholdet trenger du flashplayer 8 eller høyere, og JavaScript må være aktivert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere