RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Risikerer livet for kobber

Sist oppdatert:
Kabeltyveri er dødslek for kanadiske tyver.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Tyver i den kanadiske provinsen Ontario har så langt i år stjålet kobberkabler fra stedets største strømleverandør for 1,5 millioner kanadiske dollar, eller 8,5 millioner kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Det skriver nettstedet til kanadisk rikskringkasting (CBC).

Attraktiv vare
Men tyveriene er langt fra ufarlige. Tyvene risikerer både livet samtidig som de kan forårsake strømbrudd.

Kobber er svært attraktivt for tyver fordi skraphandlere betaler 3,60 kanadiske dollar, eller 20 kroner, for en halv kilo. Prisen på kobber har doblet seg det siste året på råvarebørsen i London.

Men det er ikke bare i Canada at kabeltyveri er utbredt.

Utnytter strømbrudd
I hovedstaden Rangoon i militærdiktaturet Myanmar utnytter tyver stadig strømbrudd som kan vare i opptil 20 timer av gangen. Også der stjeler tyvene kobberledningene som strømmen går igjennom, ifølge Reuters.

- I april ble en 16 år gammel gutt funnet død, mens han holdt ledningen til et gatelys. Bare gud vet med sikkerhet om han var en tyv eller ikke, har en politimann tidligere sagt til Reuters.

LES MER:Høyspent russisk rulett

98 kilometer med fiberoptisk kabel
I nabolandet Vietnam var det ikke helt uten grunn at innbyggerne siden mars klaget over dårlige forbindelser med telefon og data. Der hadde nemlig tyver stjålet 98 kilometer med fiberoptisk kabel.

Kabelen var en del av den såkalte TVH-kabelen som forbinder Thailand, Vietnam og Hongkong med resten av verden. Den amputerte ledningen sto sammen med en annen rørledning for 82 prosent av all data som blir sendt til og fra Vietnam.

LES OGSÅ:Katastrofalt kabeltyveri

Skal stoppe tjuvraddene
I Ontario har provinsens største strømleverandør, Hydro One, nå investert i såkalte «data dotter» for å forhindre at kobberkablene blir stjålet. Dottene er fluorescerende under ultrafiolett lys, og hver laser er merket med et identifikasjonsnummer som kan kryss-sjekkes med en database med oversikt over kabelens opphav.

I tillegg skal Hydro One bedre vaktholdet på transformatorene sine og utplassere flere skjulte kameraer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere