Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Risikofylt å frakte kjemiske våpen fra Syria til Norge

Foto: KHALED DESOUKI (Afp)
Sist oppdatert:
Det er flere store utfordringer ved å frakte de kjemiske våpnene ut av Syria, ifølge kommandørkaptein Per Christian Gundersen i Forsvarets høyskoles mediegruppe.

Oslo (NTB): Han påpeker at det er risikosport å frakte kjemiske våpen rundt i et land i krig og at det mest effektive er å destruere dem der de er.

- Man ønsker ikke nødvendigvis å eksportere denne nervegassen og disse giftstoffene ut av Syria, så jeg tror at man primært ser på steder i Syria for å destruere det der, sier han til NRK.

Ifølge Gundersen finnes det fortsatt militærbaser i Syria som er kontrollert av Assad-regimet og hvor destrueringen kan foregå.

Syrias kjemiske våpen består mest sannsynlig av nervegasser som er lagret i tønner. Å ødelegge dette er både enklere og mindre farlig enn å ødelegge ferdigmonterte våpen.

Han påpeker også at det er store praktiske utfordringer ved å eksportere disse våpnene til Norge.

- Å frakte disse kjemiske stridsvåpnene enten sjøveien, landveien eller i lufta fra Syria hele veien til Norge, og over så mange land med risikolast, er usannsynlig, sier Gundersen.

- Vi har ingen tradisjon eller stor kompetanse på å ta vare på disse tingene her, så da blir et politisk spørsmål om man ønsker på påta seg et ansvar for dette, noe jeg ikke kan uttale meg om, fortsetter han.

Ine Eriksen Søreide (H) mener den nye regjeringen må vurdere både hva Norge kan bidra med og hva risikoen før den sier ja eller nei til å destruere Syrias kjemiske våpen.

Søreide, som kan bli Norges nye utenriksminister, sier til NRK at forespørselen er gått til mange land som en direkte oppfølging av Sikkerhetsrådets vedtak om at kjemiske våpen i Syria skal destrueres.

- Det er i alle tilfeller en komplisert sak, og det er en stor helhet hvor man må vurdere både hva Norge kan bidra med, risiko og hva andre land i så fall skal bidra med sammen med Norge, og den helheten sitter jo ingen med nå annet enn at man har begynt å jobbe med å skaffe seg oversikt over de forskjellige delene av dette, sier Søreide.

(©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!