RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rita har nådd land

Sist oppdatert:
Orkanen Rita er over Texas og Louisiana. Seks meter springflom, tårnhøye bølger og enormt med nedbør venter de hardest rammede områdene.

Ifølge USAs National Hurricane Center raste raste orkanens sterkeste vinder, ringen av hard vind som omgir det såkalte stormøyet, inn på kystområdet mellom Sabine Pass i Texas og Cameron i Louisiana ved 08-tiden norsk tid.

Klokka 09.40 norsk tid hadde Rita nådd land i det samme området. National Hurricane Center melder lørdag formiddag om at denne orkanen ikke vil bli så ille som storesøster Katrina, ifølge Sky News.

Byer vil bli rasert
Orkanens øye har vært forventet å nå kysten på en slik måte at byene Houston og Galveston kan bli spart for de verste ødeleggelsene. Oljeraffineribyene Beaumont og Port Arthur i Texas og Lake Charles i Louisiana står imidlertid overfor en stormflo på seks meter, tårnhøye bølger og inntil 63,5 centimeter regn.

- Det er der folk kommer til å dø. Alle disse områdene kommer til å bli fullstendig rasert, sier direktør Max Mayfield ved National Hurricane Center.

Det faller nå opptil ti centimeter regn i timen i Lousiana, melder AP.

Storbrann-utbrudd
Natt til lørdag brøt det ut brann i Galveston. Der er 90 prosent av byen nå evakuert. Brannmannskaper jobber på spreng for å få bukt med flammene. Spredningsfaren er naturlig nok stor med tanke på vindene som herjer området.

Lørdag ettermiddag melder Sky News om flere brannutbrudd, denne gangen i utkanten av Houston.

Årsaken til brannene er foreløpig ikke kjent.

Også da orkanen Katrina traff New Orleans for noen uker siden, brøt det ut brann.

Selv om det er beordret evakuering av Galveston, vil trolig så mange som 5000 av byens drøyt 50.000 innbyggere bli.

En av dem er Linda Rieffannacht.

- Jeg vil heller dø i hjemmet mitt, enn på gata, sier Rieffannacht.

- Rita er ventet å minske ytterligere i styrke innen den når land, men den vil fortsatt være en farlig orkan, opplyste National Hurricane Center natt til lørdag. Så mange som fem millioner mennesker er ventet å bli rammet av orkanen. To millioner mennesker er allerede på flukt som følge av orkanen.

Her kan du følge Rita

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere