*Nettavisen* Nyheter.

Rita mister styrke

Rita har avtatt i styrke, men betegnes fremdeles som en ekstremt farlig orkan. 1,5 millioner mennesker er på flukt fra Rita.

23.09.05 11:17

National Hurricane Center meldte torsdag kveld i kveld at orkanen Rita hadde avtatt i styrke, og kategoriseres som en kategori 4 orkan.

Orkanen befant seg ved 11-tiden fredag (norsk tid) rundt 465 km sydøst for Galveston i Texas, og beveger seg vest-nordvest med en hastighet på 14,5 km/t. Vindstyrken er redusert fra 280 km/t torsdag til 225 km/t fredag. Rita er forventet å treffe land sent fredag kveld eller tidlig lørdag morgen, amerikansk tid.

- Orkanen beveger seg nå over et område med kaldere havvann, og får dermed mindre energitilførsel og fuktighet, sier meteorolog Martin Grønneved ved Storm Weather Center til TV 2 Nettavisen.

Ekstremt farlig
Orkanen beveger seg nå mot et område med sterkere vind i de høyere luftlag, og dette vil være med på å svekke orkanen. Likevel er det forventet at Rita vil kategoriseres som en minimum kategori 3 orkan, og vil medføre betydelig vind og nedbør.

Selv om orkanen har avtatt i styrke betegnes den fortsatt som ekstremt farlig, og forventes å kunne gjøre stor skade, i følge CNN.

1,5 millioner på flukt
Til sammen er nærmere 1,5 millioner mennesker på flukt fra Rita, som er ventet å nå land natt til lørdag lokal tid. Guvernøren i Texas har bedt befolkningen i en strekning på nærmere 500 kilometer langs kysten om å evakuere.

Klikk på bildet for å forstørre.

I morgentimene lokal tid (torsdag ettermiddag norsk tid) var hundretusener av familier på vei ut fra Houston. Flukten fra orkanen Rita har skapt det verste trafikk-kaoset ut av byen noen sinne. Både på grunn av kø, og fordi mange går tom for bensin på vei ut av området.

-Trafikken beveger seg i to-tre kilometer i timen. Vi startet vest for Houston for en time siden, og er fortsatt ikke ute på motorveien I 10, sa TV 2 Nettavisens medarbeider Are Slettan sent torsdag kveld.

- Tar det som en langhelg

Rundt midnatt norsk tid var Slettan kommet seg vest for Austin.

- Vi brukte veldig lang tid og trafikken stod veldig stille rundt Houston lenge. Egentlig var vi heldige som bor vest for Houston. De som bor nærmere sjøen, lenge østover og sørover, har hatt vanskeligere for å komme seg vekk. Mange har blitt stående så lenge at de har gått tom for bensin. Det var en merkelig følelse når vi merket vi kunne få vanskeligheter med å komme oss ut av byen, og vi merket av folk begynte å bli ganske stresset. Nå er det bare ferietur for oss og her blir det ikke noe dramatikk. Vi har leid et hus og tar det som en langhelg, sier han til TV 2 Nettavisen.

Se TV 2 Nyhetenes innslag på web-TV.

- Må komme oss ut

En annen nordmann, Terje Tytingvåg (35) fra Jølster i Sogn og Fjordane, kom til Houston torsdag kveld.

- Jeg har nettopp ankommet Houston fra Stavanger med fly. Vi hører det er fullt kaos på veiene ut av Houston, og vi så at det var saktegående køer, sier Tytingvåg til TV 2 Nettavisen.

Han jobber for et norsk selskap om bord på et seismikk-skip i Mexicogolfen og skulle etter planen ut for en ny seks ukers periode nå.

Da TV 2 Nettavisen snakket med ham ved 23-tiden norsk tid, var klokka 16 lokal tid og han ventet på nærmere beskjed fra arbeidsgiver. Leteaktiviteten om bord på seismikkskipet er innstilt.

- Jeg antar vi får beskjed om å komme oss ut av byen og finne et annet losji for natten, sier Tytingvåg.

Uværet er ventet inn over Texas midnatt fredag.

Følg orkanen Ritas utvikling direkte på National Hurricane Center.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag