*Nettavisen* Nyheter.

River muren på Kypros

Natt til fredag rev greskkypriotene muren som deler hovedstaden Nicosia i to. Se video.

09.03.07 22:56

TV 2 Sumo:Muren som deler byen rives

Rivingen av muren fant sted i enden av Ledra-gaten, som før den tyrkiske okkupasjonen i 1974 var den store handlegaten i forretningsstrøket i Nicosia.

Det er den greskkypriotiske regjeringen som står bak rivingen og hensikten er først og fremst å åpne opp forretningsstrøket i Nicosia.

Rivingen av muren ble ikke kunngjort i forkant, men likevel var det flere tilskuere som samlet seg ved muren for å se på arbeidet. Tilskuerne applauderte og jublet da rivingsarbeidet startet sent torsdag kveld. Muren har lenge vært et symbol på konflikten mellom greskkypriotene og tyrkisk-kypriotene.

- Det forventes at rivningsarbeidet skal være ferdig innen soloppgang fredag, sa polititalsmann til nyhetsbyrået AFP.

Taktikk
- Dette kom ikke så overraskende og det har vært en lang prosess fram, sier Stein Tønnesson, direktør ved fredforskningsinstituttet Prio, til Nettavisen.

Prio åpnet i 2005 Prio Cyprus Center som jobber for forsoning mellom partene på øya. Tønnesson ser på rivingen som et ledd i et taktisk spill.

- Det kan være et viktig gjennombrudd for bestrebelsene på å skape tilnærming mellom partene, men er også en manøver fra greskkypriotisk side for å legge press på den andre siden, sier han.

- Det har vært stillstand mellom partene siden folkeavstemmingen i 2004 da kypriotene sa nei til FN-planen om gjenforening på øya. Tyrkias medlemsskapsforhandlinger med EU, der Kypros-spørsmålet har vært en hindring, har også skapt økende frustrasjon, forteller Tønnesson.

Bygde bro
Tautrekkingen mellom partene har i stor grad dreid seg om den viktige Ledra-gaten. I fjor rev tyrkisk-kypriotene muren på sin side av gaten.

- Men så bygde de en gangbro over natten, som de handlende skulle kunne gå over, mens tyrkiske soldater skulle kunne patruljere under. Dette syntes greskkypriotene var uakseptabelt, og de nektet å rive muren på sin side, forklarer Tønnesson.

I desember i fjor ble gangbroen fjernet. Tyrkisk-kypriotene sa da at de regnet med at greskkypriotene ville svare med å rive muren, noe de altså gjorde.

- Men det er likevel ikke sikkert at man kan passere helt fritt, for greskkypriotene krever at den tyrkiske hæren først må trekke seg ut, sier Tønnesson.

Dette er grunnen til at han kaller rivingen for en del av et taktisk spill, selv om det skjedde tilsynelatende uventet natt til fredag.

Tønnesson ser heller ikke bort ifra at president Tassos Papadopoulos har innenrikspolitiske baktanker.

- Det nærmer seg valgkamp, og Papadopoulos regjerer med støtte fra kommunistpartiet på Kypros. For å tilfredsstille dette partiet er det viktig at han viser vilje til forsoning med tyrkisk-kypriotene, sier Tønnesson.

Delt i to
Kypros ble inndelt i to soner etter den tyrkiske invasjonen i 1974. FN-soldater er utplassert langs den såkalte grønne linjen, som er en buffersone som deler øya i to.

Norge har bidratt økonomisk til FN-styrken på Kypros og til humanitære tiltak. Norge finansierte også første runde av de FN-ledete fredsforhandlingene i 1997 og har engasjert seg i arbeidet med å finne en løsning på Kypros-spørsmålet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Prio

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.