RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Robbet Krøsus

Sist oppdatert:
En museumsdirektør er blant de arresterte etter at flere verdifulle gjestander fra kong Krøsus forsvant fra et museum i Tyrkia.

En mynt og en brosje formet som en sjøhest med vinger var blant tingene som ble stjålet, melder AP.

Krøsus var konge i riket Lydia i det nåværende Vest-Tyrkia fra 595 til 547 før Kristus. Han var kjent som den rikeste mannen i regionen, og ga navnet til uttrykket «rik som en krøsus».

Tyveriet skjedde ved Usak-museet i den vestlige delen av landet på våren eller sommeren 2005. Tyvene byttet ut de stjålne gjenstandene med kopier. Først etter at politiet fikk et anonymt tips om saken i desember, ble tyveriet oppdaget.

Metropolitan
Blant de ni personene som ble arrestert er direktøren for museeet, Kazim Akbiyikoglu. Ifølge påtalemyndighetene kunne ikke tyveriet ha blitt gjennomført uten at ledelsen for museet var involvert.

Brosjen som ble stjålet en gang tidligere og kjøpt inn av Metropolitan-museeet i New York på 1960-tallet. 30 år senere innrømmet ledelsen for museet at den var kjent med at brosjen var tyvgods, og returnerte den til Usak-museet sammen med 362 andre gjenstander.

Skulle brennes
Ifølge legenden mistet Krøsus makten etter et mislykket feltog mot perserkongen Cyrus. Krøsus rådførte seg med oraklet i Delfi før krigen. Oraklet sa han ville ødelegge et stort rike dersom han gikk til krig. Først etter å ha tapt krigen forsto Krøsus hva oraklet hadde ment.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere