NEW YORK (Nettavisen): En storjury som vurderer spesialetterforsker Robert Muellers beviser har besluttet at FBI har nok informasjon til å ta ut tiltale mot 13 russere for innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016.

Alle 13 er tiltalt for å forsøke å påvirke valget, mens tre er tiltalt for banksvindel og fem er tiltalt for alvorlig identitetstyveri.

- 12 av de tiltalte jobbet for et russisk firma basert i St. Petersburg, opplyser visejustisminister Rod Rosenstein under en pressekonferanse.

Til stede i USA

Jevgenij Priogozhin, som skal være en nær alliert av Russlands president Vladimir Putin, pekes ut som hovedmannen i gruppen.

Flere av russerne reiste til USA for å benytte seg av amerikansk infrastruktur i den hensikt å skjule sine forbindelser til Russland.

Reuters melder at de tiltalte skal ha skapt falske personligheter i sosiale medier. De skal ha posert som amerikanere og «kommunisert med uvitende individer tilknyttet president Donald Trumps valgkampleir».

Arbeidet med å påvirke presidentvalget skal ha startet allerede i 2014. Tiltalen hevder at det russiske firmaet, som går under navnet Internet Research Agency, hadde som mål å «skape splid i det amerikanske politiske system», inkludert valget i 2016.

De tiltalte ble ifølge siktelsen bedt om å fokusere aktivitetene sine på vippestater som Colorado, Virginia og Florida, skriver Reuters.

De tiltalte skal ha støttet Trump og motarbeidet Hillary Clinton gjennom å iscenesette folkemøter, kjøpe politisk annonsering og fremstille seg som grasrotbevegelser. Under fredagens pressekonferanse fortalte Rosenstein at de siktede også organiserte folkemøter både for og imot Trump i New York - til og med på samme dag.

Det er foreløpig ingenting som tyder på at Trump selv var involvert i Russlands arbeid med å påvirke valget i 2016. Trump har imidlertid kalt etterforskningen av Russlands innblanding «en heksejakt».

Første tiltale mot russere

17 etterretningsbyråer i USA har lenge hevdet at de er sikre på at Russland forsøkte å blande seg inn i det amerikanske presidentvalget i 2016. Dette er de første konkrete tiltalene mot russiske statsborgere.

Les hele tiltalen her (ekstern lenke).

Storjuryens oppgave er å vurdere om Robert Muellers beviser er så solide at de sannsynlig vil være nok til en domfellelse i retten. Disse tiltalene betyr at storjuryen er blitt overbevist om dette.

To tidligere Trump-rådgivere, Michael Flynn og George Papadopoulos, har tilstått å ha løyet for FBI og samarbeider nå med Muellers etterforskning. FBI har også siktet Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort og hans assistent Eric Gates. Deres tiltaler nevner verken president Donald Trump eller Det hvite hus.