*Nettavisen* Nyheter.

Rød-Larsen fikk tidsplan

Syrias president Bashar al-Assad lovet FNs spesialutsending Terje Røed-Larsen en tidsplan for full uttrekning fra Libanon.

13.03.05 02:34

Terje Rød-Larsen sto klar til å true med sanksjoner, dersom ikke Syria lovet å trekke seg helt ut av Libanon. Nå har presidenten lovet å komme med en tidsplan neste uke. FNs spesialutsending kom med kunngjøringen etter sitt møte med Syrias president Bashar al-Assad lørdag, melder BBC.

- Dette betyr at Syria vil forlate Libanon for godt, både militære styrker og etterretning, sier Terje Rød-Larsen i et intervju med CNN.

- Oppmuntret
Rød-Larsen sa han var oppmuntret etter møtet og at han vil legge fram resultatet av forhandlingene for FNs generalsekretær. Han sa første skritt vil være en omplassering av de syriske styrkene i Beka-dalen mot slutten av mars.

- Jeg kommer tilbake til New York i neste uke. Da skal jeg gi FNs generalsekretær Kofi Annan flere detaljer om tidsplanen for en fullstendig syrisk tilbaketrekking fra Libanon, sier Rød-Larsen.

FN-resolusjon
Målet med FN-forhandlingene lørdag var nettopp å få en dato for endelig tilbaketrekking av Syrias soldater i Libanon, slik FNs sikkerhetsråd krever. Resolusjon 1559, som ble vedtatt i FNs sikkerhetsråd i 2004, krever både Syrias tilbaketrekking samt avvæpning av militante grupperinger som Hizbollah.

Møttes i Nord-Syria
Rød-Larsen møtte Syrias president i den nordlige byen Aleppo. Ifølge Washington Post, planla Rød-Larsen å møte al-Assad med et ultimatum, der han truet med politisk og økonomisk isolasjon, dersom ikke Syria trekker seg helt ut av Libanon.

FN-talsmann Nejib Frij sier til AFP at det ikke er snakk om å komme med trusler på vegne av generalsekretæren, men at Rød-Larsen vil «gjenta hva han har gitt uttrykk for under sine siste møter med syriske og libanesiske myndigheter, samt med representanter for Libanons opposisjon, der Rød-Larsen etterlyste dialog, samarbeid og ro.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.