Rød-Larsen i krisemøte

Foto: (Foto: Tor Richardsen / SCANPIX)

FNs utsending Terje Rød-Larsen drar til Egypt mandag kveld for å møte representanter fra USA, Russland og EU. De fire vil legge en slagplan for å redde «Veikartet mot fred» etter drapet på Hamas-leder Ahmed Yassin.

22.03.04 18:21

Norske Terje Rød-Larsen, som fungerer som FNs generalsekretær Koffi Annans forlengede arm i Midtøsten, fordømte i dag henrettelsen av Hamas' grunnlegger og åndelige leder sjeik Ahmed Yassin.

Yassin ble drept i et israelsk helikopterangrep i Gaza tidlig mandag morgen.

Diskuterer konsekvenser
Møtet mellom de fire representantene, som i 2003 la frem «Veikartet mot fred» for israelere og palestinere, vil finne sted i USAs ambassade i Kairo mandag kveld. Her vil de fire diskutere konsekvensene av Israels henrettelse.

Egypts utenriksminister Ahmed Maher sa at USAs utsending William Burns hadde en samtale med Egypts president Hosni Mubarak bare timer etter Israels attentat. Mubarak skal da ha sagt at det er behov for et krystallklart standpunkt i fredsprosessen under slike omstendigheter.

EU fordømmer henrettelsen
En rekke statsledere og utenriksministere fordømte Israels handlinger i dag. I en uttalelse fra EUs utenriksministere heter det blant annet at de i fellesskap fordømmer det de kaller en uteromrettslig henrettelse av den palestinske Hamas-lederen sjeik Ahmed Yassin og syv andre palestinere.

- Dette er ikke bare brudd på internasjonal lov, men det undergraver også legalitetsprinsippet som er et viktig element i kampen mot terrorisme, sier de i en felles uttalelse i forbindelse med sitt faste månedlige møte.

Utenriksministrene understreker også at EU tidligere har fordømt selvmordsaksjoner som Hamas har tatt på seg ansvaret for, i deres kamp mot Israels destruksjon.

Russiske og amerikanske talsmenn nøyde seg i går med å oppfordre begge sider i Midtøsten-konflikten til selvbeherskelse.

(AP/Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag