Røde Kors: - Blokaden er ulovlig

Foto: Israel Defence Force (Ap)

Organisasjonen mener Gaza-blokade er i strid med folkeretten.

14.06.10 08:48

Genève (NTB-Reuters): Israels blokade av Gazastripen er i strid med folkeretten, mener Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

- Hele den sivile befolkningen i Gaza straffes for handlinger de ikke er ansvarlige for. Lukkingen innebærer derfor en kollektiv avstraffelse som klart strider med Israels forpliktelser i henhold til internasjonal humanitær rett, heter det i den uttalelse fra organisasjonen.

Nærmere bestemt mener ICRC at blokaden er et brudd på Genève-konvensjonene, som forbyr kollektiv avstraffelse av sivile. Den internasjonale Røde Kors-komiteen har aldri tidligere sagt dette i klare ordelag.

Ber Israel heve blokaden
Organisasjonen oppfordrer Israel til å heve blokaden, men stiller også krav til den fundamentalistiske Hamas-bevegelsen som har makten på Gazastripen. ICRC mener Hamas bør sørge for at den kidnappede israelske soldaten Gilad Shalit jevnlig får ha kontakt med sin familie.

Samtidig opplyser Israel at de vil selv granske bordingen av skipene med hjelpesendinger til Gaza. Den nordirske fredsprisvinneren David Trimble og en kanadisk general deltar som utenlandske observatører.

Det opplyste kontoret til den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu søndag.

Avviser FN
Israel har tidligere avvist et forslag fra FN om å opprette en internasjonal gransking, og verken Trimble eller den pensjonerte generalen Ken Watkin vil kunne delta i avstemningene i granskingskommisjonen som nå skal opprettes. De øvrige tre medlemmene av kommisjonen vil være israelske.

Granskingskommisjonen skal ledes av den tidligere israelske høyesterettsdommeren Yaakov Tirkel. Den formelle beslutningen om å starte arbeidet vil bli tatt mandag, heter det i uttalelsen fra Netanyahus kontor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.