*Nettavisen* Nyheter.

Røde Kors trekker ut ansatte

Foto: (APTN)

Røde Kors vil tirsdag begynne å trekke utenlandsk personell ut av Bagdad. Også FN vurderer å trekke ut sine utenlandske medarbeidere etter den blodigste dagen siden Saddam Husseins fall.

27.10.03 18:28

– Vi begynner å fly ut utenlandsk personell i morgen. Så vil vi se hvordan vi kan fortsette virksomheten med irakisk personell, sier Pierre Gassmann fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i et intervju med den tyske TV-kanalen ARD, melder NTB-AFP-Reuters.

Gassmann tilføyer at man fortsatt vil avvise militær beskyttelse.

Røde Kors halverte antall utenlandske ansatte til 50 i slutten av august, og senere er antallet i Bagdad blitt redusert til 14.

Vanskelig for FN
Også FN vurderer å trekke ut alle sine utenlandske medarbeidere fra den irakiske hovedstaden, ifølge Jan Egeland, visegeneralsekretær for FNs nødhjelpsarbeid.

Egeland sier til NRK at FNs programmer i Bagdad trolig vil bli videreført under alle omstendigheter, men at de kan bli drevet av irakiske FN-ansatte.

– Det blir stadig vanskeligere å ha internasjonale hjelpearbeidere der. Spørsmålet er jo faktisk nå om vi kan ha folk i Bagdad i det hele tatt, sier Egeland.

Sjokkert
Dette er første gang noen gjennomfører en bilbombeaksjon utenfor et Røde Kors-hovedkvarter.

– Vi har alltid trodd at vi blir beskyttet gjennom det humanitære arbeid vi utfører, sier Nada Doumani i Bagdad.

– Vi er dypt sjokkert, fordi dette er et angrep mot Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og det betyr selvsagt et målrettet angrep mot vårt beskyttende emblem og vårt arbeid, sa ICRCs talskvinne i Geneve, Antonella Notari.

Doumani sier etter det siste angrepet mandag at Røde Kors ikke kan la seg skremme ut av Irak. Røde Kors har vært i Irak siden 1980.

– Jeg tror vi må bli, fordi vi har en viktig jobb å gjøre for irakerne. Jeg håper de ikke må betale prisen for slike fryktelige handlinger, sier hun.

Bondevik fordømmer
Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) fordømmer bombeangrepene i Bagdad.

– Dette er helt meningsløst. Koalisjonen er ikke i Irak av andre grunner enn å for å hjelpe den jevne iraker. Fra norsk side fordømmer vi bombeangrepene på det sterkeste, sier Bondevik til NTB.

Også utenriksminister Jan Petersen fordømmer angrepene:

- Respekt for Røde Kors' og Røde Halvmånes ukrenkelighet er en avgjørende forutsetning for deres mulighet til å utføre et meget viktig arbeid, nettopp i krigs- og konfliktsituasjoner. Et angrep som det vi har sett i dag, er derfor et anslag mot helt grunnleggende prinsipper og verdier, sier utenriksministeren i en pressemelding.

- Dette avskyelige terrorangrepet, rettet mot en organisasjon som er i Irak utelukkende for å hjelpe dem som trenger det, føyer seg sammen med angrepet på FNs hovedkvarter i Bagdad 19. august inn i et urovekkende mønster, sier Petersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.