RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rolig, men spent i Najaf

Sjiamuslimer i Bagdad demonstrerte torsdag i forbindelse med amerikanernes offensiv i den hellige byen Najaf.
Sjiamuslimer i Bagdad demonstrerte torsdag i forbindelse med amerikanernes offensiv i den hellige byen Najaf. Foto: AFP/Scanpix
De voldsomme kampene om Najaf stilnet av torsdag kveld, og natt til fredag hersket det nervøs ro i byen sør for Iraks hovedstad Bagdad. De amerikanske beleirerne ventet på forsvarernes neste trekk.

Ifølge Iraks forsvarsminister Hazim al-Shalaan har amerikanerne og deres irakiske allierte tatt rundt 1.200 krigsfanger på den store gravplassen nær Imam Ali-moskéen. Dette området, som muslimene regner som hellig, er blitt den viktigste slagmarken i Najaf.

Torsdag stormet amerikanerne huset til den sjiamuslimske opprørslederen Moqtada al-Sadr i Najaf. En bygning like ved ble knust til småbiter av en 250 kilos bombe, før soldater gikk til angrep på bakken.

Et vanskelig mål
De fant imidlertid ikke al-Sadr, som ifølge ryktene har søkt tilflukt i Imam Ali-moskéen. For amerikanerne, og ikke minst for deres allierte i Iraks nye regjeringshær, er det svært vanskelig å gå til angrep mot et slikt mål.

Det vil nemlig øke mange sjiamuslimers hat til USA og landets støttespillere enda mer, sier diplomater i området. Tjenestemenn i Bagdad har antydet at hvis gravplassen og selve moskeen må angripes, vil bare irakiske muslimer bli satt inn i det avgjørende stormangrepet.

- Våre tapre soldater har aldri utpekt de hellige stedene til angrepsmål. Men al-Sadrs milits har gjort disse stedene til et slikt mål ved å okkupere dem, het det i en erklæring fra Iraks statsminister Iyad Allawi torsdag.

«Legg ned våpnene»
- Vår regjering ber alle væpnede grupper legge ned våpnene og slutte seg til det sivile samfunn igjen. Vi ber de væpnede mennene forlate helligdommene og ikke krenke dem mer, het det videre i erklæringen.

Forsvarsminister al-Shalaan sa at regjeringsstyrkene har vunnet flere viktige seire i ulike deler av Irak de siste dagene. Blant annet skal de ha slått tilbake et angrep fra al-Sadrs milits ved byen Nasiriyah, og tatt 47 fanger.

Dessuten skal Bagdad-regjeringens soldater ha beseiret rundt 400 opprørere i byen Kut. Både i Bagdad-forstaden Sadr-byen og i selve den irakiske hovedstaden skal soldater og politi ha pågrepet ettersøkte motstandere av regjeringen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere