Gå til sidens hovedinnhold

Romferge klar til avgang

Nasa har bestemt at Discovery skal skytes opp 1. juli, til tross for at flere eksperter sier det ikke er trygt.

Det var delte meninger da Nasa-eksperter møttes for å finne ut om romfergen Discovery kunne skytes opp nå. Uenigheten står i om feilen som førte til ødeleggelsen av romfergen Columbia var utbedret eller ikke, skriver BBC.

Sikkerhetsspesialistene sier de forandringene man har gjort siden problemet ble oppdaget på nytt for et år siden, ikke er nok til å gjøre romreisen trygg.

Ledelsen bestemte seg likevel for å sette datoen for oppskytingen til 1. juli, samtidig som de insisterte på at de ikke utsetter mannskapet for risiko.

- Stor uenighet
- Det var stor uenighet om dette er trygt eller ikke. Jeg har ikke mulighet til å høre på alle rådene jeg får, spesielt ikke når de ansatte ikke er enig seg i mellom, sa Nasa-sjef Michael Griffin på en pressekonferanse.

Ifølge Reuters er både sjefen for sikkerhetsarbeidet, og sjefsingeniøren i Nasa begge uenige at det er trygt å bruke romfergen nå.

Det var skumbiter som førte til at Columbia-fergen eksploderte når den skulle lande. Noe av skummet har blitt helt fjernet fra romfergen, men noen av ekspertene mener man burde fjerne mer, for å være sikker på at ingen av bitene kan løsne og lage en ny ulykke.

- Ikke som Columbia
Sjefene i Nasa har visstnok presset på for at man bare skal gjøre en stor designforandring av gangen. Hvis man får et problem ute i rommet, mener sjefene astronautene skal søke tilflukt i den internasjonale romstasjonen, i stedet for å forsøke å lande en skadet romferge.

- Vi er ikke i samme situasjon som vi var i med Columbia, insisterer Griffin.

Da Columbia eksploderte skyldtes det at en stor bit isolerende skum løsnet fra drivstofftanken under oppskytingen, og dermed skadet romfergen. Alle de syv astronautene om bord døde da romfergen brant opp i det den var på vei inn i jordens atmosfære før landing.

Da Discovery-fergen ble skutt opp sist juli skjedde det samme igjen, men skadene den gangen viste seg å ikke være fatale. Nasa hadde et oppskytingsvindu fra 1. til 19. juli, og de valgte den første mulige datoen.

- Ingen grunn til utsettelse
- Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal gjennomføre oppskytingen 1. juli, sier Bill Gerstenmaier, som er nestsjef for Nasas romferder.

- Vi tror ikke vi utsetter mannskapet for risiko.

Under dette oppdraget er det meningen at Discovery skal fly til den internasjonale romstasjonen med forsyninger og annet utstyr. Astronauten Thomas Reiter fra det Europeiske Rombyrået (ESA) skal også være med. Han blir et nytt medlem av mannskapet om bord på romstasjonen.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken