RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Romneys presidenthåp stiger

Foto: CHIP SOMODEVILLA (Afp)
Sist oppdatert:
Vinner han i Iowa, ligger han godt an til å bli Republikanernes neste presidentkandidat.

Nye meningsmålinger viser at oppslutningen om Mitt Romney øker foran nominasjonsmøtene i Iowa over helgen.

De snødekte kornåkrene i den tynt befolkede delstaten Iowa i Midtvesten kan virke som et usannsynlig sted for store politiske begivenheter.

Men faktum er at det er her startskuddet for den lange og innviklede amerikanske nominasjonsprosessen går den 3. januar med nominasjonsmøter i over 1.700 valgkretser.

Romney tør ikke si det høyt, men i de siste dagene har håpet hans steget om at han kan sikre seg nominasjonen som republikanernes presidentkandidat allerede etter Iowa og det første nominasjonsvalget i New Hampshire 10. januar.

Uventede muligheter

Det er ikke lenge siden alle antydninger om at Romney kunne vinne i Iowa ville blitt ledd bort.

De fleste av Iowas republikanere er konservative kristenevangelister som er skeptiske til Romney, som de ser på som altfor liberal på sosiale saker og familiepolitikk.

For fire år siden fikk Romneys valgkamp banesår da han tapte i Iowa og, ganske uventet, for John McCain i New Hampshire, som er hans hjemmebane siden han er fra nabostaten Massachusetts.

Men de siste meningsmålingene viser at han nå er helt i tet i Iowa. En måling for CNN gir ham ledelsen med 25 prosent over Ron Paul med 22 prosent, mens en annen gjort av Public Policy Polling gir Romney annenplassen, rett bak Paul.

Newt Gingrich faller kraftig på CNN-målingen til fjerdeplass med 14 prosent, forbigått av Rick Santorum, et hittil nokså ubeskrevet blad blant kandidatene.

Jakt på alternativ

Republikanernes valgkamp hittil har artet seg som en desperat jakt på hvilken som helst konservativ som kan utfordre Romney, som med flegmatisk ro jevnt og trutt har ligget på første eller andre plass, trygg på at han anses som den som lettest kan trekke sentrumsvelgere og beseire president Barack Obama.

Den ene etter den andre av de andre i feltet har klatret til topps på målingene, for snart etter å ramle ned igjen på grunn av dårlig innsats i debatter, sexskandaler eller effektiv negativ propaganda.

Konservative republikanere, og dem er det mange av etter at Tea Party-bevegelsen nærmest har kuppet partiet, stoler ikke på Romney.

De tror han er en skapliberaler og viser til at han tidligere har vært tilhenger av abort og at han innførte en helsereform mens han var guvernør i den liberale delstaten Massachusetts, som Obama brukte som modell for sin helsereform.

Mange konservative kristne liker heller ikke Romney fordi han er mormon. De anser mormonene for å være en obskur og ukristelig sekt.

Også Gingrich falmer

Etter at Donald Trump, Michele Bachman, Rick Perry og Herman Cain i tur og orden falt av lasset, har det i det siste sett ut som om kampen ville stå mellom Romney og Gingrich.

Men etter en intens pepring med negative reklamer fra Romneys side er det blitt Gingrichs tur til å sakke akterut, mens Santorum ser ut til å ha seilt opp som de konservatives håp om å spenne bein under Romney.

At Paul har vært på topp i Iowa, tar de fleste ikke helt på alvor. Han anses for å være alt for ekstrem til å bli nominert, selv om han har en entusiastisk tilhengerskare.

Han regnes for å være en av Tea Party-bevegelsens mentorer, som vil bygge ned staten og redusere skatten til et absolutt minimum.

Men konservative republikanere er skeptiske til at han også vil kutte ned på forsvaret og redusere USAs rolle internasjonalt. I de siste dagene har han lagt seg ut med jødene fordi han vil redusere USAs støtte også til Israel.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere