RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP/Scanpix)

Romstasjon får nytt mannskap

Sist oppdatert:
Fredag går den russiske bæreraketten Soyuz til værs med nytt mannskap til den internasjonale romstasjonen. Følg romstasjonen her.

Raketten blir skutt ut fra rakettoppskytingsfeltet Baikonur-kosmodromen i Kasakhstan fredag.

Den russiske kommandøren Sergej Krikalev (46) og den amerikanske Nasa-ingeniøren John Phillips (53) skal avløse mannskapet på romstasjonen ISS (International Space Station). De får følge av italieneren Roberto Vittori (40) som skal bli med det gamle mannskapet ned til jorden etter ti dager.

Med sin sjette tur i rommet setter Krikalev rekord blant russiske kosmonauter. Når han kommer tilbake til jorden til høsten har han til sammen rundt 15 måneder i rommet bak seg. Phillips har bare hatt en tur i rommet fra før.

Forsyninger
I løpet av den seks måneder lange ekspedisjonen skal Krikalev og Phillips ta i mot forsyninger fra to russiske raketter i juni og august.

De skal blant annet jobbe med robotarmen Canadarm2, og flytte Soyuz-modulen de kom i fra lasteporten Pirs til Zarya-luken for å frigjøre Pirs for turer utenfor romstasjonen.

Krikalev og Phillips blir avløst av et nytt mannskap i oktober.

1998

De to første modulene til den internasjonale romstasjonen ble plassert i bane og koplet sammen i 1998. Det første mannskapet var på plass i 2000.

400 tonn


Den internasjonale romstasjonen ISS er drevet i samarbeid mellom 16 land. Stasjonen veier rundt 400 tonn, og vil inneholde seks laboratorier når den er ferdig bygget. Det innvendige volumet på stasjonen tilsvarer passasjerkabinen på en jumbojet.

Å fylle stasjonen med alle nødvendige moduler og utstyr vil ta til sammen 43 turer med tre typer lasteskip. Både bemannede og ubemannede romskip blir brukt til fraktoppdraget.

Følg romstasjonen her (ekstern lenke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere