RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rootkit-skandalen ikke over

Sony BMG har bestemt seg for ikke å la rootkit-skandalen ligge død.

I november 2005 sprakk nyheten om at Sony BMG, i sin fåfengte kamp for å stoppe piratkopiering av CD-plater, inkluderte programvare på sine CD-er med rootkit-lignende oppførsel.

Snikende tiger, skjult drage
Et rootkit er veldig forenkelt sagt et program som har som oppgave å skjule at det selv eksisterer, og kan også skjule at andre filer og programmer eksisterer på datamaskinen. På den måten kan virus og spionvare jobbe friere, og blir brukt av nettkriminelle av denne årsak.

Programvaren som installerte seg i Sony BMG-saken ble installert uten brukerens samtykke og viten, og var praktisk talt umulig å fjerne med mindre en visste nøyaktig hva og hvor en skulle lete.

I forbindelse med dette dukket det opp anklager om spionprogrammer, og ikke minst at programmet gjorde maskinen vid åpen for hackere som ville ta kontroll over datamaskinen.

Nektet først - la seg så flate
Sony BMG nektet først å innrømme problemet, men la seg så paddeflat og innrømmet at fire millioner av CD-er med programmet var solgt. Det kom også frem at selskapet også hadde andre typer lignende programvare som ikke var særlig forbrukervennlig.

Musikkgiganten ble så saksøkt fra flere kanter, og det hele endte med at de tilbød seg å bytte ut alle disse potensielt skadelige CD-ene og betalte ut en erstatning på 5,75 millioner dollar.

Saken var trolig avgjørende til at alle de store plateselskapene nå har sluttet helt med kopibeskyttelse av CD-plater.

Saksøker utviklerne
Men nå drar selskapet frem saken igjen. Musikkgiganten har bestemt seg for å saksøke The Amergence Group, som lagde et av disse skadlige programmene med navnet MediaMax. Sony BMG hevder blant annet at The Amergence Group opprådde uaktsomt og brøt retningslinjene selskapene hadde ved å tilby programvare som ikke fungerte som det skulle, melder nyhetsbyrået AP.

De søker derfor en erstatning på 12 millioner dollar.

The Amergence Groupe sier i en uttalelse at de vil forsvare seg mot det de omtaler som uberettigede beskyldninger. De mener at årsaken til søksmålene mot Sony BMG først og fremst var på grunn av programvare utviklet av andre selskaper.

Hvorfor søksmålet kommer først to år etter at skandalen var et faktum, er usikkert. The Inquirer påpeker på sin side at Sony BMG må ha hatt viten om hvordan programvaren fungerte og ha godkjent den. Siste ordet er definitivt ikke sagt i denne saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere