*Nettavisen* Nyheter.

Roper høyt mot Bush-besøk

Mens demonstrantene raser, håper Brasils president Lula da Silva at George W. Bush skal gi grønt lys for storeksport av brasiliansk biodrivstoff.

09.03.07 14:55

Bush innledet sin rundreise i Sør-Amerika da han landet i São Paulo i Brasil torsdag kveld.

I slummen
Fredag skal Bush møte vanskeligstilte familier i slummen i São Paulo før han spiser lunsj på Hilton-hotellet i byen. Men viktigste punkt på dagens program er møtene med Brasils president Lula Inacio da Silva.

Det er ventet at de to kommer til å undertegne en intensjonsavtale om eksport av miljøvennlig brasiliansk biodrivstoff. I dag har USA en toll på 0,58 dollar per gallon (3,785 liter, red.anm) brasiliansk bio-etanol, som fremstilles av sukkerrør. Brasilianske myndigheter krever at USA fjerner tollen og åpner sine markeder, men Bush har tidligere sagt at han ikke kommer til å fjerne den. Tollen skal beskytte amerikanske bønder som dyrker mais, som også brukes i fremstillingen av bio-drivstoff

Penger i kassa
Sammen med Colombia er Brasil verdens største produsent av bio-etanol og åtte av ti nye biler går på bio-drivstoff. Avtalen vil gjøre bio-etanolen fra Sør-Amerika til en internasjonal handelsvare og kan bety mye penger i kassa for Brasil.

Den amerikanske kongressen har satt som mål at amerikanerne innen 2017 skal redusere sitt bensinforbruk og i stedet fylle 132 milliarder liter bio-drivstoff på tankene sine årlig, melder AP.

Motstandere mener at USA og Brasil ønsker å danne et slags Opec for bio-drivstoff, og at Bush håper utbredelsen av biler som går på bio-drivstoff etter hvert skal redusere innflytelsen til president Hugo Chavez i det oljerike Venezuela.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Demonstrasjoner
Presidenten og hans følge ble møtt ble heftige protester da de landet torsdag. Bush har med seg både kona Laura og utenriksminister Condoleezza Rice på rundreisen i Sør-Amerika. Senere fredag fortsetter Bush videre til Uruguay

Selv om protestene var høylydte, gikk det forholdsvis rolig for seg i sentrum av São Paulo i går kveld. 10.000 demonstranter var samlet, og 17 personer er meldt skadd etter sammenstøt med opprørspoliti.

Det er USAs invasjon i Irak som opprører flest i Brasil, men demonstrantene mener også bio-etanolen slett ikke er så miljøvennlig som myndighetene hevder. Sukkerrørproduksjon er svært vannkrevende og bidrar til raskere nedhugging av regnskogen, hevder mange.

4000 personer passer på Bush og hans følge mens de er i Brasil, skriver storavisen O Globo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.